Turecko zasáhne vojensky v Sýrii, řekl Erdogan. Do země chce vrátit uprchlíky

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu prohlásil, že Ankara podnikne pozemní a vzdušnou operaci v Sýrii východně od Eufratu, kde Turecko a USA ještě nezřídily plánovanou bezpečnou zónu. Uvedla to agentura Reuters. „Udělali jsme přípravy, udělali jsme operační plány, dali jsme potřebné pokyny,“ řekl Erdogan. Letecké a pozemní akce by podle něj mohly začít už v nadcházejících dnech. Kurdští bojovníci v Sýrii pohrozili odvetou.

Erdogan zdůrazňuje, že pro Turecko zůstává hlavním cílem vytvoření „mírového koridoru“ pro návrat uprchlíků na sever Sýrie. Podle Ankary by se bezpečná zóna měla rozprostírat do hloubi 30 kilometrů syrského území a měla by být zbavena kurdských milicí. Turecko obviňuje Spojené státy z pomalého postupu při vytváření této zóny. Obě země se rozcházejí v názoru na to, jak daleko by oblast měla zasahovat do Sýrie a kdo by ji měl ovládat.

Arabsko-kurdská koalice Syrské demokratické síly (SDF), podporovaná Spojenými státy, v reakci na Erdoganova vyjádření prohlásila, že se bude bránit „jakémukoli nevyprovokovanému útoku ze strany Turecka“ a že při obraně oblasti, kterou na severovýchodě Sýrie ovládá, neváhá konflikt přeměnit ve válku.

Region ležící východně od řeky Eufrat mají nyní pod kontrolou hlavně milice syrských Kurdů YPG, které Turecko řadí k teroristům a ke spojencům zakázané Strany kurdských pracujících (PKK).

Erdoganův mírový plán pro Sýrii minulý měsíc při schůzce s tureckým prezidentem podpořil i český premiér Andrej Babiš (ANO). Ankara chce v Sýrii vytvořit bezpečnostní zónu, kam se vrátí syrští uprchlíci.

Na tento plán naopak odmítavě pohlíží Slovensko. „Stanovisko ministerstva zahraničních věcí Slovenské republiky není podpůrné vůči tomuto opatření a upozorňuje na to, že takovým opatřením bychom mohli spíše vyvolat konflikt,“ odůvodnila slovenský postoj prezidentka Zuzana Čaputová tento týden na summitu visegrádské čtyřky v Lánech.

Do Turecka se podle tisku uchýlilo před boji na 3,6 milionu Syřanů. Erdogan nedávno pohrozil, že pokud Evropská unie a další velmoci budou s vybudováním bezpečnostní zóny otálet, bude nucen běžence pustit do Evropy.