Turecko, Rusko a Írán mají odpovědnost za mír v Sýrii, uvedl Erdogan

Turecko, Rusko a Írán musí převzít větší díl odpovědnosti za nastolení míru v Sýrii. Prohlásil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan před rozhovory o Sýrii s ruským protějškem Vladimirem Putinem a íránským prezidentem Hasanem Rouháním. Ty se konaly v pondělí v Ankaře. Rouhání prohlásil, že jediným řešením syrské krize je diplomacie. Po schůzce ve společném prohlášení vyjádřili znepokojení nad dalším zhoršením humanitární situace.

Tři prezidenti se v turecké metropoli sešli mimo jiné ve snaze zajistit klid zbraní na severozápadě Sýrie, kde od konce srpna platí křehké příměří oznámené Moskvou.

Z oblasti jsou přesto hlášeny útoky syrských vládních sil, což hrozí prohloubením chaosu v regionu a vyvoláním nové migrační vlny do Turecka.

„Nacházíme se v době, kdy musíme převzít více odpovědnosti za mír v Sýrii, kdy musíme nést více břemene,“ řekl Erdogan a dodal, že všichni tři prezidenti se shodují na tom, že k ukončení krize v Sýrii je nutné politické řešení. Pro Turecko zůstává hlavním cílem vytvoření „mírového koridoru“ pro návrat uprchlíků na severu Sýrie. Turecký prezident po setkání s Putinem a Rouháním dále poznamenal, že byly odstraněny překážky pro vytvoření syrského ústavního výboru, má připravit novou syrskou ústavu.

Íránský prezident Rouhání prohlásil, že diplomacie, a nikoli vojenský přístup, je řešením, které může ukončit syrskou krizi. „Musíme zajistit půdu pro návrat bezpečí do Sýrie… Diplomacie, a nikoli konfrontace, může zajistit mír v Sýrii… K nastolení tohoto míru je nezbytné okamžité stažení amerických vojáků,“ prohlásil íránský prezident.

Šéf Kremlu po jednáních v Ankaře vyjádřil naději, že summit přinese „konečné“ urovnání syrské krize. Všechny tři země však musí podniknout další kroky k vymýcení „teroristické hrozby“ v Sýrii, zdůraznil Putin. Zároveň ujistil, že Rusko je připraveno podpořit syrskou armádu při cílených akcích proti teroristům v Sýrii. 

Erdogan i Putin zopakovali potřebu vyhnat ozbrojené skupiny ze severozápadní Sýrie. Putin podle agentury Interfax ocenil roli Íránu v řešení syrské krize. Míru v Sýrii lze dosáhnout pouze politickým a diplomatickým úsilím, řekl Putin podle agentury Reuters na společné tiskové konferenci s prezidenty Turecka a Íránu. Také ruský prezident potvrdil, že panovala plná shoda na složení syrského ústavního výboru.

Zatímco Rusko a Írán podporují v tažení proti vzbouřencům režim syrského prezidenta Bašára Asada, Turecko, Spojené státy a řada evropských zemí jsou na straně různých povstaleckých skupin. Na severovýchodě Sýrie od tohoto měsíce nově působí společné hlídky složené z amerických a tureckých vojáků. Vytvořily tak bezpečnostní zónu, která má fungovat jako koridor a pomoci bezpečnému návratu syrských uprchlíků do vlasti.