Kongresmani předvolali Giulianiho. Má dodat dokumenty o Trumpově ukrajinské kauze

Giuliani předvolán v Trumpově ukrajinské kauze (zdroj: ČT24)

Tři demokratičtí šéfové výborů americké Sněmovny reprezentantů předvolali Rudyho Giulianiho, který pracuje jako osobní právník Donalda Trumpa. Má jim předat dokumenty týkající se telefonátu amerického prezidenta s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Hovor zavdal podezření, že Trump tlačil na zahraničního prezidenta, aby zařídil vyšetřování jeho politického rivala Joea Bidena, a jeho tým se to pokoušel utajit.

Giuliani „v televizi přiznal, že jako prezidentův osobní právník požádal ukrajinskou vládu, aby prošetřila bývalého viceprezidenta Joea Bidena,“ zdůvodňují předvolání v prohlášení předsedové zahraničního výboru, výboru pro kontrolu zpravodajských služeb a výboru pro dohled a reformu.

„Kromě jasného přiznání jste nedávno uvedl, že máte k dispozici důkazy – textové zprávy, záznamy telefonních hovorů a další komunikaci – což naznačuje, že jste nejednal sám a že se tento plán týkal ještě dalších členů Trumpova úřadu,“ uvádějí šéfové výborů. Giulianiho vyzvali, aby jim dokumenty předal do 15. října.

Impeachment

Kvůli telefonátu Trumpa se Zelenským se šéfka Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová, rozhodla zahájit proces přípravy ústavní žaloby na prezidenta neboli impeachmentu.

Trump totiž v červenci zastavil vojenskou pomoc Ukrajině. O týden později mluvil se Zelenským a podle přepisu hovoru ho žádal, aby se ukrajinská prokuratura zaměřila na působení favorita demokratických primárek Joea Bidena v jeho zemi. Biden údajně tlačil na rezignaci tamního nejvyššího prokurátora Viktora Šokina kvůli tomu, že prokuratura prý plánovala šetřit činnost firmy Burisma, v níž působil jeho syn Hunter Biden.

Trump v hovoru několikrát zmiňuje svého právníka Giulianiho. Říká, že Zelenskému zavolá a záležitost proberou. Podobně slibuje i telefonát od ministra spravedlnosti Williama Barra.

Podle whistleblowera, který na případ upozornil, se lidé z Trumpovy administrativy pokoušeli hovor utajit ze strachu, že byli svědky zneužití prezidentské funkce pro vlastní prospěch. Přepis označili jako tajný, byť k tomu zřejmě nebyl důvod.

Telefonát, jenž byl zčásti odtajněn minulý týden, podle listu The Wall Street Journal poslouchal i šéf americké diplomacie Mike Pompeo. I toho minulý týden kongresmani předvolali, aby výborům předal dokumenty související s hovorem.

Ukrajina prý není jediná

List The New York Times s odvoláním na dva úřední zdroje uvedl, že Trumpův hovor se Zelenským nebyl jediný případ, kdy americký prezident vznesl požadavky zahraničním státníkům.

Při nedávném hovoru s australským premiérem Scottem Morrisonem podle informací listu požadoval pomoc pro generálního prokurátora během rozkrývání role Ruska při amerických volbách zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem. Podle jednoho z úředníků Bílý dům cíleně zakázal přístup k této konverzaci všem kromě úzkého okruhu prezidentových poradců.

Události se zpravodajem ČT Davidem Miřejovským k Trumpovým kauzám (zdroj: ČT24)