Lodi Open Arms hrozí ve Španělsku vysoká pokuta a žaloba za napomáhání nelegální migraci

Události: Migranti z lodi Open Arms vystoupili na Lampeduse (zdroj: ČT24)

Posádce lodě španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která díky nařízení italské prokuratury v noci na středu vylodila zhruba osmdesát afrických migrantů na italském ostrově Lampedusa, hrozí ve Španělsku pokuta až 900 tisíc eur (asi 23,2 milionu korun) a žaloba za „napomáhání ilegální migraci“.

„Loď neměla povolení zachraňovat migranty,“ připomněla španělská vicepremiérka Carmen Calvová dřívější rozhodnutí španělských úřadů. Ty v dubnu lodi totiž povolily vyplout na moře jen kvůli přepravě materiálu na ostrovy v Egejském moři, protože při předchozích operacích posádka porušila námořní pravidla o bezpečnosti.

Posádka se hájí pravidlem mořeplavby, které ukládá povinnost zachránit tonoucí. Spor se ale může vést o to, zda je v moři „našla“, či „hledala“, uvedl španělský tisk.

Podnět k trestnímu stíhání kvůli zneužívání námořních zákonů a napomáhání ilegální migraci hodlá na posádku lodi Open Arms podat španělská krajně pravicová strana Vox. „Maskují své činy jako ,záchranu‘, a přitom jsou komplici mezinárodní mafie pašeráků lidí,“ uvedl šéf strany Santiago Abascal.

Z napomáhání nelegální migraci viní nevládní organizace také italský ministr vnitra Matteo Salvini, který proto od loňska uzavírá jejich lodím s migranty italské přístavy.

Stíhán může být i Salvini

Kvůli lodi Open Arms ale hrozí trestní stíhání i Salvinimu. Italská prokuratura vede vyšetřování, zatím proti neznámému pachateli, kvůli zadržování lidí, ale i kvůli neznámému veřejnému činiteli za nesplnění povinnosti zajistit veřejný pořádek a zdraví osob, za což hrozí až dva roky vězení. Podle médií je jasné, že se toto vyšetřování týká Salviniho. 

Ten k možnosti stíhání uvedl, že je připraven „nést osobní zodpovědnost“ za politiku uzavřených přístavů. „Ale já nepovolím,“ slíbil šéf krajně pravicové a protiimigrační Ligy na Facebooku.

Migranti z lodi Open Arms se vylodili na Lampeduse (zdroj: ČT24)

Migranty převezme pětice zemí

Migranti, kteří se po půlnoci na Lampeduse vylodili, se v přístavu dočkali vřelého přivítání. Lidé tam na ně volali „ahoj, kluci“ a tleskali. S posádkou se rozloučili objetím a radostně zpívali. Po zdravotní prohlídce byli převezeni do přijímacího centra, kde stráví jeden až dva dny a pak budou převezeni do uprchlického střediska.

Podle vyjádření Evropské komise převezme migranty pětice zemí: Španělsko, Francie, Německo, Lucembursko a Portugalsko. Do Itálie vyšlou své zástupce, kteří migranty zaregistrují, ověří jejich totožnost a zajistí přepravu.

Mezi Lampedusou a Maltou stále čeká na povolení zakotvit další loď s africkými migranty – Ocean Viking organizací Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerranée. Na palubě má 356 lidí, kteří čekají na povolení vystoupit devět dní. Loď je v mezinárodních vodách a Malta ani Itálie povolení k vylodění nedaly.

Šéf mise SOS Méditerranée Nick Romaniuk v rozhovoru s italským deníkem La Repubblica řekl, že situace je zatím pod kontrolou, ale nelze ji prodlužovat donekonečna. Lidé spí na zemi a k dispozici mají omezené množství sprch i vody. „Ti lidé ohromě trpěli, mnozí prošli tábory v Libyi. Je třeba je nechat co nejdříve vystoupit,“ uvedla organizace na svém twitterovém účtu.

Francie už oznámila, že je podobně jako v případě lodě Open Arms připravena část uprchlíků z plavidla Ocean Viking přijmout.

Organizace MSF vyzvala Evropu, aby našla řešení, které zabrání opakovaným krizím, při nichž se brání záchranným plavidlům dovézt uprchlíky do nejbližšího bezpečného přístavu.