Itálie zabaví španělskou loď s migranty. Někteří z nich skákali do moře

Italská prokuratura nařídila zabavit loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms a okamžitě vylodit migranty. Píše to italská agentura ANSA. Situace na lodi, která skoro před třemi týdny zachránila běžence u Libye, se v úterý zhoršila. Italská pobřežní stráž odvezla na pevninu devět lidí, kteří potřebovali lékařské ošetření. Dalších 15 osob skočilo do moře. Madrid vyslal k Lampeduse armádní plavidlo, které by mělo zbylé migranty eskortovat na Mallorku.

Z lodi byli nejprve ze zdravotních důvodů evakuováni další dva utečenci, 15 dalších se v průběhu dne vrhlo do moře a chtěli doplavat na pevninu. Pobřežní stráž je zachránila, odvezla na pevninu a předala zdravotníkům. Z původně 160 zachráněných migrantů jich nyní na palubě podle agentury ANSA zbývá 98.

Posádka španělského plavidla nalodila migranty plující z Libye do Evropy během několika operací od 1. srpna, nesměla s nimi ale vplout do italských vod kvůli protiimigrační politice italského ministra vnitra Mattea Salviniho. Nakonec tak učinila minulý týden, když jí to kvůli naléhavé situaci povolil italský oblastní soud. Ten zároveň rozhodl, že má být běžencům poskytnuta pomoc, nezmínil však výslovně otevření přístavu.

„Voda na příděl, jídlo na příděl… Začíná to připomínat detenční tábory v Libyi, my jsme ale v italských vodách,“ upozornil zakladatel organizace Proactiva Open Arms Óscar Camps.

Madrid nabídl organizaci Open Arms pomoc už o víkendu. Španělé nejprve loď chtěli navést do přístavu Algeciras, který leží v jižním cípu Španělska a kam by plavba trvala pět dní. Poté nabídl Madrid nejbližší španělský přístav Mahón (Maó) na ostrově Menorca či přístav v Palma de Mallorca, kam by plavba trvala asi tři dny. Open Arms ale tyto nabídky odmítla s tím, že cesta je moc dlouhá.

Loď nesmí naloďovat běžence u Libye, píše španělský list

Podle komentáře deníku El Mundo má možná posádka i jiný důvod, proč nechce s plavidlem do Španělska. Po několikaměsíčním zadržování v přístavu v Barceloně od letošního ledna totiž dostala v dubnu od španělských úřadů povolení vyplout jen za účelem přepravy materiálu na ostrovy v Egejském moři, nesmí tedy naloďovat migranty u libyjských břehů.

Důvodem zákazu vyplout bylo podle španělských úřadů mimo jiné to, že posádka při předchozích operacích nebyla schopna vylodit migranty v prvním bezpečném přístavu.

Itálie a Malta uzavírají přístavy lodím nevládních organizací od loňska mimo jiné proto, aby donutily EU k systematickému řešení migrační krize. Přístav nevládním organizacím otevřou až poté, co ostatní země EU slíbí, že migranty převezmou.

Mezi Lampedusou a Maltou čeká více než týden i další loď s migranty – Ocean Viking organizací Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée. Na palubě je 356 afrických běženců, které posádka nalodila u Libye mezi 9. a 12. srpnem.

Organizace Lékaři bez hranic (MSF) v úterý uvedla, že u libyjského pobřeží se zřejmě potopila loď s uprchlíky. Zahynout mělo údajně asi sto lidí.

Z Libye se směrem k evropským břehům vydávají tisíce lidí, ale meziročně počet migrantů zachycených na této trase výrazně klesl. Od ledna do července se centrálním Středomořím do EU dostalo 4890 přistěhovalců, tedy přibližně čtvrtina ve srovnání se stejným obdobím v roce 2018, uvedla Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex).