Írán bez zrušení sankcí jednat nechce. Trump vyzval, aby Hormuzský průliv chránilo víc zemí

Pokud Spojené státy chtějí, aby Írán udělal větší ústupky než v jaderné dohodě z roku 2015, musí Washington nabídnout Íránu více než v předchozí smlouvě. Oznámil to Hesámeddín Ašena, který pracuje jako poradce íránského prezidenta Hasana Rouháního. Jednání však nezačnou, dokud USA nezruší sankce, sdělil Ašena.

Poradce Ašena zdůraznil, že jakýmkoliv rozhovorům mezi Íránem a USA musí předcházet zrušení amerických protiíránských sankcí, zavedených poté, co Spojené státy vloni od mezinárodní jaderné dohody s Íránem odstoupily.

„Americká nabídka rozhovorů bez předem stanovených podmínek je neakceptovatelná ve chvíli, kdy pokračují sankce a výhrůžky. Pokud chtějí něco víc než JCPOA (jaderná dohoda z roku 2015), měli by nabídnout něco nad rámec JCPOA, a to s mezinárodními zárukami,“ napsal Ašena na Twitteru.

Americký zmocněnec pro Írán Brian Hook uvedl, že prezident Donald Trump je připraven s Íránem jednat o dohodě, která by vedla ke zrušení amerických sankcí, Teherán by však musel omezit svůj jaderný a balistický program a přestat bojovat v zástupných konfliktech na Blízkém východě.

Írán chce jednat s USA jen v případě zrušení sankcí (zdroj: ČT24)

Rusové vyzývají k dialogu

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov mezitím prohlásil, že Rusko a jeho partneři zavedou protiopatření proti další vlně sankcí, které chce Washington uvalit na Írán.

Podle agentur TASS a Ria Novosti Rjabkov jejich konkrétní obsah neupřesnil. Uvedl však, že spuštění dalších sankcí proti Íránu by pouze vedlo k další eskalaci napětí a USA by proto měly usilovat o dialog s Teheránem.

Společná ochrana strategického průlivu?

Trump se na sociální síti Twitter vyjádřil k situaci v Hormuzském průlivu. Domnívá se, že Spojené státy by v průlivu neměly zajišťovat bezpečnost bez kompenzace od států, které tuto námořní cestu využívají pro transport ropy.

„Čína dostává přes průliv 91 procent své ropy, Japonsko 62 procent a mnohé další země jsou na tom stejně. Tak proč chráníme tuto dopravní cestu pro ostatní státy (mnoho let) s nulovou kompenzací,“ napsal prezident. „Všechny tyto státy by měly chránit své lodi na této cestě, která byla vždycky nebezpečná,“ dodal.

Strategické průlivy na Blízkém východě
Zdroj: ČT24

Spojené státy v oblasti Hormuzského průlivu nemusejí být ani přítomny, „protože se právě staly (zdaleka) největším producentem energií na světě“, uvedl Trump. „Požadavek USA vůči Íránu je velmi jednoduchý: žádné jaderné zbraně a žádné další sponzorování terorismu,“ zdůraznil.

Agentura Reuters citovala nejmenovaného amerického diplomata, podle něhož Washington dává se svými spojenci dohromady koalici k ochraně dopravních cest v Perském zálivu. Kdo má být jejími členy, diplomat neuvedl. Koalice bude monitorovat veškerou námořní dopravu v regionu a její členové budou na projekt přispívat „finančně i materiálně“.

„Jde o preventivním odstrašení, protože Íránci do toho jdou, dělají co potřebují, a tvrdí, že za nic nemůžou. My ale víme, čeho se dopustili,“ řekl agentuře americký zdroj. Součástí monitorovacího projektu je nasazení kamer, dalekohledů a lodí.

Hormuzský průliv je klíčovou dopravní cestou, po níž se přepravuje pětina ropy vytěžené ve světě. Nedávno tu došlo k útoku na dva ropné tankery, z něhož Bílý dům obviňuje Írán. Minulý týden nad průlivem íránská armáda sestřelila americký dron. Ozbrojenou odvetu Trump údajně kvůli neúměrným lidským obětem zastavil těsně před útokem.

Írán podíl na útoku na dva ropné tankery popírá. Tvrdí rovněž, že americký dron byl sestřelen v íránském vzdušném prostoru. Jak Washington, tak Teherán ale dávají najevo, že si nepřejí vyhrotit spor až do ozbrojeného konfliktu.

Vztahy mezi USA a Íránem jsou na bodu mrazu od minulého roku, kdy americký prezident Donald Trump oznámil odstoupení Spojených států od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015 a uvalil na islámskou republiku nové sankce. Na dohodě, kterou podepsal Trumpův předchůdce Barack Obama, Trump mimo jiné kritizoval, že se nevztahuje na íránský balistický program.

Trump opakovaně vyzval íránské činitele, aby s USA usedli k jednáním o svém jaderném programu. To Íránci vždy odmítli. Teherán nedávno oznámil, že v červenci přestane ustanovení mezinárodní dohody dodržovat, a v posledních dnech zintenzivnil produkci nízko obohaceného uranu.