Venezuela přechodně pohasla. Obří blackout zasáhl nemocnice, obchody i metro, Maduro viní USA

Rozsáhlý výpadek elektřiny ve Venezuele se stal nástrojem politického boje (zdroj: ČT24)

Venezuelu postihl masivní výpadek elektřiny, kvůli němuž jsou zavřené stovky škol a úřadů po celé zemi. Důvodem je havárie, která postihla hydroelektrárnu na jihu země. V některých částech země se už daří elektřinu obnovit. Úřadující prezident Nicolás Maduro obvinil z blackoutu USA, americký viceprezident Mike Pence v reakci uvedl, že do tmy uvrhla Venezuelu neschopnost Madurovy vlády. Venezuelu tento víkend čeká další vlna protestů.

Podle místního tisku postihl výpadek elektrického proudu všech 23 venezuelských států i hlavní město Caracas. V metropoli se ve čtvrtek vpodvečer zastavilo metro a přestaly fungovat semafory. Město zůstalo paralyzované, zavřely se i obchody a lidé museli z práce domů pěšky. Zasaženo bylo i mezinárodní letiště u Caracasu.

Provládní televize VTV v pátek informovala, že se elektřinu podařilo opět dostat do téměř dvou desítek čtvrtí Caracasu a jeho předměstí, stejně jako do některých míst sousedního pobřežního státu Miranda. Již téměř 24 hodin je však v metropoli mimo provoz metro a nefungují semafory. 

„Přes deset tisíc lidí nemohlo kvůli celostátnímu výpadku dostat dialýzu,“ demonstroval závažnost situace předseda sdružení za právo na zdraví a život (Codevida) Francisco Valencia.

Fronta před pekařstvím v Caracasu během výpadku elektřiny
Zdroj: Reuters/Manaure Quintero

Podle režimu „válka imperialistů“, podle USA Madurova neschopnost

„Prezident Nicolás Maduro zrušil dnes školu a pracovní den, aby umožnil obnovení dodávek elektrické energie, jejichž výpadek způsobila válka imperialistů o elektřinu. Společně je porazíme,“ napsala v pátek na Twitteru venezuelská viceprezidentka Delcy Rodríguezová.

Maduro ve čtvrtek označil výpadek elektřiny za sabotáž a „válku o elektřinu vedenou americkým imperialismem“. „V této válce zvítězíme. Nikdo a nic nemůže porazit lid Bolívara a Cháveze,“ uvedl Maduro s odkazem na národního hrdinu Simóna Bolívara a oblíbeného exprezidenta Huga Cháveze.

Pence v reakci uvedl, že výpadky energie, devastace země a hlad místního lidu jsou důsledkem neschopnosti Madurovy vlády. „Bez jídla, bez léků a nyní i bez světla. Další krok ale bude bez Madura,“ dodal americký viceprezident.

Spojené státy jsou v posledních týdnech nejsilnějším zastáncem venezuelské opozice a jejího lídra Juana Guaidóa, který se v lednu prohlásil prozatímním prezidentem. Učinil tak poté, co parlament označil za nelegitimní nový Madurův mandát vzešlý z loňských voleb.

Do Madura se opřel i jeho rival Guaidó

Za neschopnost „uzurpátora moci“ označil výpadky energie ve čtvrtek i samotný Guaidó, jehož od ledna uznalo za dočasného prezidenta zhruba šest desítek zemí včetně Česka. „Sabotáž je krást peníze Venezuelanům, pálit jídlo a léky, ukrást volby,“ napsal Guaidó na Twitteru. Připomněl tak události z konce února, kdy Maduro nepustil do země humanitární pomoc a kdy jeho příznivci zapálili na hranicích s Kolumbií několik kamionů s pomocí.

Představte si, co to znamená pro nemocnice, pro venezuelský lid. Zkazí se potraviny, kterých je už tak málo. Celá situace mě velmi znepokojuje. Jedná se o neefektivní režim, který je produktem korupce a z toho důvodu se teď nacházíme v této situaci.
Juan Guaidó
venezuelský prozatímní prezident

Guaidó také připomněl, že vláda v roce 2009 vyčlenila 100 miliard dolarů na obnovu energetické infrastruktury. „A přesto jsme bez elektřiny, v zemi, která má největší zásoby ropy na světě,“ dodal Guaidó, který opakovaně kritizuje vládu za údajnou zpronevěru státních peněz.

Výpadky elektrické energie jsou v řadě regionů Venezuely běžné už několik let. Podle OSN z Venezuely každý den prchají tisíce lidí. Jen v sousední Kolumbii je teď přes milion Venezuelanů a tři čtvrtiny z nich žijí na ulici.

Proto pro ně chce OSN v zemi vybudovat speciální centrum. „Poskytne podporu těm nejzranitelnějším skupinám, které do země přicházejí. Jedná se o děti bez doprovodu, děti, které byly oddělené od rodin, zranitelné ženy nebo lidi s postižením,“ uvedl mluvčí vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Andrej Mahecic.

Washington již oznámil rozšíření ekonomických restrikcí. „Přibudou další sankce na finanční instituce, které plní příkazy Madurova režimu, kradou finance Venezuele a převádí je do zemí po celém světě,“ prohlásil zvláštní americký zmocněnec pro Venezuelu Elliot Abrams.

Jakékoliv zasahování do záležitostí Venezuely ale odsuzuje Rusko nebo Čína. „O vnitřních záležitostech by měl rozhodnout jen národ země. Vnější zasahování a sankce jen zhorší napjatou situaci,“ podotkl čínský ministr zahraničí Wang Yi.