Tradiční americko-korejské manévry začaly za mimořádného napětí

Koreanista: Vyhrůžky KLDR před cvičením jsou každý rok stejné (zdroj: ČT24)

Na korejském poloostrově začalo vojenské cvičení UFG. Američtí a jihokorejští vojáci pořádají manévry každoročně již od 60. let, ale letos následují po velmi ostré výměně vzkazů mezi Spojenými státy a Severní Koreou. Ta přitom dává kvůli cvičení najevo nelibost pokaždé.

Cvičení UFG (tj. Ulchi Freedom Guardian) se účastní 50 tisíc korejských vojáků, 17 500 amerických vojáků a také jednotky z Austrálie, Kanady, Kolumbie, Dánska, Nového Zélandu, Nizozemska a Velké Británie. 

Manévry nezahrnují ostrou palbu, přesuny tanků či jakýkoli jiný nácvik boje v terénu. Během cvičení důstojníci místo toho sedí u počítačů a nacvičují, jak vést bitvu. „UFG je počítačově simulované obranné cvičení, jehož cílem je posílení připravenosti, ochrana regionu a udržování stability na Korejském poloostrově,“ uvedl Pentagon v prohlášení. Trvat by mělo deset dní.

Pchjongjang ale rétoriku o přípravě na obranu zpochybňuje, tvrdí, že ve skutečnosti připravují Američané a Jihokorejci útok na KLDR. V neděli severokorejská média označila letošní manévry za „lehkomyslný krok, který by mohl rozpoutat nekontrolovatelnou etapu jaderné války“.

Jak cvičení, tak jejich ostré odsouzení jsou tradicí již bezmála půl století. „Začala už na konci 60. let. Po útoku severokorejských agentů na jihokorejského prezidenta se začaly cvičit jihokorejské síly ve spolupráci s americkou armádou, která je od konce korejské války umístěna v Jižní Koreji. Od roku 1976 používají název Ulchi,“ shrnul koreanista Jaromír Chlada.

Cvičení na pozadí vzájemných výhrůžek

Letošní ročník manévrů UFG však začíná za mimořádně napjaté situace. Spojené státy a Severní Korea si navzájem vyhrožují vojenskými zásahy. Severokorejská média uvedla, že Kim Čong-un má k dispozici plány útoku na americký tichomořský ostrov Guam a čeká, jak se USA zachovají.

Pentagon přesto ujistil, že cvičení proběhne, a to i s účastí vojáků z dalších států. „Je potřeba připravit se, kdyby se mělo stát něco vážného a potřebovali jsme ochránit Korejskou republiku,“ uvedla mluvčí americké armády Michelle Thomasová.

Předsedkyně Česko-korejské společnosti Jana Chamrová (zdroj: ČT24)

Podle koreanisty se od KLDR „dá očekávat, že přijde s ostřejší reakcí“, válku však neočekává. „To by bylo velmi krajní, a ne úplně pravděpodobné řešení. Nicméně Severní Korea může přijít s ostřejším krokem. Stále pokračuje ve vývoji jaderných zbraní, raketového programu. Může přijít s dalším jaderným pokusem nebo testem střely,“ míní Jaromír Chlada. Připomněl přitom, že Washington ujistil Jižní Koreu, že proti Pchjongjangu nic nepodnikne bez jejího souhlasu.

Letošní cvičení UFG je také první od nástupu nového jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. Oproti bývalé prezidentce Pak Kun-hje i jejímu předchůdci I Mjong-bakovi dává najevo smířlivější postoj vůči Severní Koreji.

„Pokusil se na začátku svého působení navázat otevřenější dialog ve srovnání s předchozími dvěma prezidenty, kteří korejsko-korejské vztahy zmrazili. Ale tím, jak byla vyhrocená situace mezi Spojenými státy a Severní Koreou, tak Severní Korea příliš nereflektovala návrhy k dialogu,“ upozornil koreanista.