Miliony vojáků, tisíce tanků, stovky raket, ale zastaralá technika. Armáda KLDR slaví 85 let

Severokorejská armáda slaví 85. výročí svého vzniku rozsáhlým vojenským cvičením s ostrými střelbami. Svět je v pohotovosti kvůli obavám ze zkoušky další rakety. Armáda KLDR patří k největším na světě - ve zbrani má více než 1,2 milionu mužů, dalších 6 milionů je v záloze. Vojenské systémy totalitního režimu jsou ale většinou zastaralé.

Výzbroj severokorejské armády
Zdroj: ČT24

Manévry probíhají na východním pobřeží KLDR kolem města Wonsan, údajně za účasti severokorejského vůdce Kim Čong-una, uvedla jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na nejmenované vládní zdroje.

„Národní výročí probíhají velmi podobně, je to velký průvod skrz Kim Ir-senovo náměstí v Pchjongjangu, kde obyvatelé či vojáci proklamují loajalitu pohlavárům, kteří jsou na tribunách. Obyvatelstvo na to měsíce předem trénuje, na všech volných místech jsou skupiny lidí, kteří pak tvoří na náměstí obrazce,“ podotkl koreanista Jaromír Chlada.

Život severokorejského vojáka není jednoduchý

Na armádu dává KLDR deset miliard dolarů ročně, což je čtvrtina celého rozpočtu země. Asi pětinu vojáků tvoří ženy - ty nastupují „jen“ na sedm let, zatímco muži povinně na deset, službu si ale mohou prodloužit.

„Podle výpovědí severokorejských uprchlíků, kteří sloužili v armádě, není situace běžných vojáků úplně radostná. V dnešní době mají civilisté větší možnost dostat se k potravě, mohou si něco vypěstovat. Vojáci jsou ale často podvyživení,“ upozornil Chlada.

Desítky ponorek, pár tisíc tanků i chemické zbraně

Podle odborníků má KLDR dost plutonia na výrobu až šesti jaderných bomb, problém má ovšem s nosiči - řada testů se zemi nepovedla.

Dle odhadů má k dispozici na 1000 střel různého doletu: Konkrétně Hwasong-5 a Hwasong-6, jež jsou krátkého doletu, by zasáhly Soul. Rakety středně dlouhého letu Nodong pak potenciálně ohrožují celé Japonsko. A rakety dlouhého doletu Musudan i americkou základnu na Guamu. Ve vývoji je podle USA i KN-08, která by mohla zasáhnout pevninu USA.

Severokorejci disponují rovněž 3500 tanky: desítky let starými T-34, T-54, T-55 a T-62, ale i 21 tisíci kusy dělostřelecké techniky. Námořnictvo může využít 72 taktických ponorek, tři fregaty a téměř 400 hlídkových lodí. Letectvo KLDR má 545 bojových strojů, hlavně čínských J-5, J-6 a J-7 z 50. a 60. let. Dále jde o MiG-21, MiG-23 a malý počet letounů MiG-29.

Jak letectvo, tak námořnictvo je oproti Západu značně pozadu. „V případě, že by Severokorejci bránili jen své území a operovali pouze v nejbližším okolí, tak síla armády je i s těmito zastaralými zbraněmi dost silná na to, aby nějakou dobu odolávali. Pokud by se snažili o útočnou válku, tak ta schopnost je velmi nízká, velmi rychle by byli poraženi,“ poznamenal Chlada.

Předpokládá se, že Pchjongjang vyrábí i většinu typů chemických zbraní včetně chloru, sarinu a VX. Zásoby se odhadují až na 5 tisíc tun, přičemž chemické hlavice lze použít v široké škále dělostřeleckých nábojů, raket a střel. 

Západní politici spekulovali v souvislosti s armádním výročím o možnosti dalšího severokorejského jaderného nebo raketového testu. „Určitě je čas, kdy by k něčemu takovému mohlo dojít, i když taková věc jako jaderný test se asi nedá načasovat úplně přesně, takže někdy to je několik dní kolem,“ konstatoval Chlada.

V Tokiu kvůli tomu jednal zvláštní americký zmocněnec pro Severní Koreu Joseph Yun s jihokorejskými a japonskými partnery. O možnostech spolupráce jednal s partnery z Ruska a Číny i jihokorejský zvláštní zmocněnec pro bezpečnost na Korejském poloostrově Kim Hong-kjun. 

Americká vláda zase uspořádá neobvyklou konzultaci věnovanou situaci v Severní Koreji - do Bílého domu bylo pozváno všech sto členů Senátu amerického Kongresu, kteří si vyslechnou informace od vrcholných státních představitelů.

Severokorejská armáda – jednotlivé složky
Zdroj: Mezinárodní institut pro strategická studia

Napětí v oblasti rychle stoupá, USA a KLDR se navzájem varují

Do jihokorejského přístavu Pusan už dorazila americká jaderná ponorka USS Michigan, plavidlo se ale prý nezapojí do žádných vojenských cvičení. Ke Korejskému poloostrovu se také blíží americká letadlová loď USS Carl Vinson, kterou do oblasti vyslal Pentagon jako ukázku síly amerického námořnictva.

Pchjongjang varoval, že ji potopí jediným úderem. Potvrdil také, že bude pravidelně pokračovat v testech raket a jaderných zbraní. „V okamžiku, kdy Severní Korea získá střelu, která může dosáhnout Spojených států a umístit na ni jadernou zbraň, v té chvíli bude tato země (USA) vážně ohrožená,“ konstatoval ministr pro vnitřní bezpečnost John Kelly.

Mluvčí Pentagonu Severní Koreu varoval, aby se zdržela jakýchkoli akcí i rétoriky, které mohou vést k destabilizaci. Rada bezpečnosti OSN musí být připravena uvalit nové sankce vůči Pchjongjangu, zdůraznil americký prezident. Bílý dům zároveň naléhá na Čínu, aby na KLDR jako její jediný mezinárodní spojenec zatlačil.

Status quo v Severní Koreji je nepřijatelný. Rada musí být připravena uvalit další a silnější sankce na severokorejský jaderný a balistický program. Toto je pro svět skutečná hrozba, ať o tom chceme hovořit, nebo ne. Severní Korea je velký světový problém a je to problém, který musíme konečně vyřešit.
Donald Trump
Srovnání armád Severní a Jižní Koreje
Zdroj: Mezinárodní institut pro strategická studia

Právě z Číny přicházely minulý týden zprávy o tom, že byly dočasně uvedeny do stavu nejvyšší pohotovosti letky strategických bombardérů schopných nést i jaderný arzenál. Peking ale později tyto informace popřel s tím, že Čína i KLDR se drží jen běžné obranné rutiny. 

V loňském roce provedla Severní Korea dvě nukleární zkoušky a sérii raketových testů, čímž porušila rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Celkem Pchjongjang uskutečnil již pět jaderných zkoušek. Na sankce ze strany mezinárodního společenství, USA i Unie totalitní režim nereaguje. 

Trpělivost dochází i Číně. Kvůli posledním raketovým testům v únoru zakázala až do konce roku dovážet uhlí z KLDR, čímž Pchjongjang připravila o hlavní zdroj příjmů.