Kim Čong-un dostal plány útoku na Guam. Čeká, jak se zachovají USA

Vůdce KLDR se rozhodl odložit útok na Guam (zdroj: ČT24)

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dostal plány útoku na americké zámořské území, tichomořský ostrov Guam, ale rozhodne se až podle toho, jak se zachovají Spojené státy. Oznámila to severokorejská agentura KCNA. Podle ní je Severní Korea připravena zahájit palbu na Guam, ale počká, až co udělají Američané.

Podle KCNA si Kim plány prohlédl a hovořil o nich s vojenskými veliteli. Agentura AP napsala, že Kim ocenil armádu za přípravu „přesného a detailního plánu“ a řekl také, že bude sledovat „šílené a hloupé počínání Amerikánů“. Fakt, že chce vyčkat, je podle agentur znamením, že provokativní rétorika obou stran z minulých dní ochlazuje.

Bezpečnostní analytik: Válka reálně nehrozí. Kim Čong-un ustupuje od agresivní rétoriky (zdroj: ČT24)

Podle analytiků citovaných stanicí BBC může Kimovo váhání znamenat také to, že KLDR není k útoku plně připravena a hraje o čas.

Agentura AP ale připomněla, že o tom, zda je nyní na řadě diplomacie, se rozhodne příští týden, kdy se mají konat naplánované manévry armád Jižní Koreje a USA.

 Pro Pchjongjang je to vždy důvod ke znepokojení, KLDR manévry označuje za nácvik invaze na své území. Kim už řekl, že KLDR provede další raketové testy, pokud budou USA provádět „krajně nebezpečné akce na Korejském poloostrově a v jeho blízkosti“.

Rusko-čínské řešení

Ministři zahraničí Ruska a Číny Sergej Lavrov a Wang I chtějí prosazovat rusko-čínský návrh řešení severokorejské krize v Radě bezpečnosti OSN. Návrh, který šéfové diplomacií obou zemí probrali v telefonickém rozhovoru, vyzývá KLDR k zastavení raketových testů a Spojené státy k odvolání plánovaného vojenského cvičení.

Lavrov a Wang podle ruské tiskové agentury TASS apelovali na Pchjongjang a Washington, aby upustily od hrozeb použití síly. „Potvrdili nepřípustnost vojenských dobrodružství a výhrůžek, bez ohledu na původce. Pokusy o silové řešení regionálních problémů jsou nepřípustné,“ praví se ve zprávě TASS.

Falešný poplach na Guamu

Paniku mezi některými obyvateli Guamu vyvolaly v úterý místní rozhlasové stanice, které začaly vysílat nouzové varování používané v případě vážného ohrožení. Řada lidí si výstrahu spojila s možným raketovým útokem Severní Koreje, kterým v minulých dnech nepřátelský režim pohrozil. Po 15 minutách rádia varování stáhla a úřady obyvatele ujistily, že nebezpečí nehrozí, informovala televize CNBC.

Podle úřadů byla na vině lidská chyba, která se prý nebude opakovat. „Neschválený test nebyl spojen s žádným nebezpečím, hrozbou či varováním,“ uvedl guamský úřad pro vnitřní bezpečnost, který vedení stanic ujistilo, že šlo o poslední podobný omyl.

Zpravodajka Barbora Šámalová k situaci na Korejském poloostrově (zdroj: ČT24)

Mun Če-in: USA neprovedou žádnou akci bez souhlasu Soulu

Jihokorejský prezident Mun Če-in vyzval KLDR, aby skončila s provokacemi a začala jednat o svém programu jaderných zbraní. V úterním televizním projevu Mun řekl, že se Soul a Washington shodují, že by krize kolem severokorejských jaderných zbraní měla být řešena mírovou cestou. Ujistil rovněž, že USA neprovedou žádnou vojenskou akci na Korejském poloostrově bez svolení Soulu.

Kim Čong-un má vypracovaný plán útoku na Guam (zdroj: ČT24)

Chce-li KLDR vytvořit podmínky pro zahájení diplomatických jednání, musí podle Muna ukončit jaderné a raketové testy. „Naše vláda udělá vše pro to, aby předešla další válce na Korejském poloostrově,“ sdělil prezident.