USA a Jižní Korea vypálily několik střel. Reagovaly tak na odpálení mezikontinentální rakety z KLDR

Reakce na odpálení mezikontinentální rakety z KLDR (zdroj: ČT24)

Severní Korea potvrdila další test mezikontinentální balistické rakety. Ta v pátek uletěla necelých tisíc kilometrů a dopadla do moře. Představitelé země ji označili za tvrdé varování pro Spojené státy. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa je test bezohledný a nebezpečný. Amerika společně s Jižní Koreou vypálily v reakci na test několik zkušebních střel.

Pod heslem - když vy, tak my taky - demonstrovaly svoji sílu také Jižní Korea a Spojené státy. Vystřelením několika raket reagovaly na podobný test, který v pátek provedl komunistický režim Kim Čong-una.

Jižní Korea v sobotu v reakci na nejnovější severokorejský raketový test oznámila, že obnoví zprovozňování odpalovacích zařízení amerického protiraketového systému THAAD.

Peking vzápětí vyjádřil nad tímto rozhodnutím Soulu hluboké znepokojení. Čínské ministerstvo zahraničí znovu zopakovalo své tvrzení, že rozmístění systému THAAD bezpečnostní obavy Jižní Koreje nevyřeší a věci pouze zkomplikuje. Čína apeluje na Soul, aby se rozmístění štítu THAAD vzdal.

Peking v sobotu zároveň vyzval Severní Koreu, aby respektovala rezoluce Rady bezpečnosti OSN a zastavila všechny aktivity, které by mohly zvýšit napětí na korejském poloostrově.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson vyzval Čínu a Rusko k větší snaze o zastavení rostoucí hrozby, kterou severokorejské rakety představují pro světovou stabilitu. Čína a Rusko mají podle Tillersona za rostoucí hrozbu ze strany KLDR „zvláštní zodpovědnost“.

  • Podle expertů by severokorejská raketa mohla zasáhnout Los Angeles i další velká města ve Spojených státech. 
  • Pchjongjang uvedl, že raketa letěla 47 minut a 12 sekund a urazila vzdálenost 998 kilometrů. 

Páteční test KLDR prý sledoval i severokorejský vůdce Kim Čong-un. Ten podle státní agentury KCNA prohlásil, že zkouška demonstrovala schopnost KLDR provést kdykoli překvapivý raketový útok v jakémkoli místě a prokázala, že celé území USA je na dostřel severokorejských raket. První úspěšnou zkoušku mezikontinentální balistické rakety oznámil Pchjongjang na začátku července.

Jihokorejský prezident Mun Če-in chce s Američany probrat rozšíření protiraketové obrany THAAD, která zemi zajišťuje lepší obranyschopnost. Také proti tomu Čína protestuje.

A na Severní Koreu míří nové sankce Spojených států. Zákon, který schválil Kongres, podepíše i prezident. Donald Trump to oznámil v noci na sobotu. Kromě KLDR sankce postihují také Írán a zejména Rusko. Týkat se budou klíčových odvětví ruského hospodářství. Moskva v reakci vyzvala Spojené státy, aby snížily počet svých diplomatů v zemi. Od 1. srpna také uzavře některé rekreační objekty dosud využívané americkým velvyslanectvím.

Reakce Íránu

Írán na sankce reagoval prohlášením, že bude všemi silami pokračovat ve svém raketovém programu. „Odsuzujeme nepřátelskou a nepřijatelnou akci“ Spojených států, uvedl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Ghasemí s poukazem na nový americký zákon o sankcích a prohlásil, že Írán „si vyhrazuje právo přijmout odvetná opatření“.

„Naše politika ve vojenské a raketové oblasti je jasná a týká se našich vnitřních záležitostí. Jiné země nemají právo se do ní vměšovat a my jim zcela jistě toto právo nedáme,“ řekl Ghasemí.

Vyjádřil zároveň přesvědčení, že přestože se zákon týká „nejaderných sankcí, je jeho cílem oslabit dohodu o omezení íránského jaderného programu, kterou v roce 2015 uzavřel Teherán se šesti mocnostmi - USA, Ruskem, Čínou, Británií, Francií a Německem.