Podle Pentagonu odpálila KLDR další mezikontinentální raketu

KLDR otestovala další mezikontinentální raketu (zdroj: ČT24)

Severní Korea odpálila podle amerického Pentagonu další mezikontinentální raketu, která letěla do vzdálenosti tisíce kilometrů, než dopadla do Japonského moře. Zasáhla zde japonskou exkluzivní ekonomickou zónu.

Podle mluvčího Pentagonu Jeffa Davise střela svou trajektorií neohrožovala Severní Ameriku. Střela letěla 45 minut, než dopadla do japonských vod, uvedl mluvčí vlády v Tokiu Jošihide Suga. Podle něj jde o jasné porušování rezolucí OSN.

Podle japonského premiéra Šinzó Abeho musí nejen Japonsko, ale i Spojené státy, Jižní Korea, Čína a Rusko zvýšit tlak na Pchjongjang. „Jasně to ukazuje, že bezpečnostní hrozby vůči našemu národu jsou vážné a reálné,“ dodal Abe.

Funkční a technicky dokonalé mezikontinentální balistické střely mají dosah nejméně 5500 kilometrů. Největší město Aljašky Anchorage je od severokorejské metropole Pchjongjangu vzdálené 6000 kilometrů, střední Evropa asi 8000 kilometrů.

Čínské ministerstvo zahraničí ale rozhodnutí Japonska uložit nové sankce odsoudilo. „Japonsko následuje politiku dalších zemí, které poškozují ostatní a myslí pouze na sebe. Varuji Japonsko, že Čína neakceptuje japonský chybný přístup. Požadujeme, aby toto špatné rozhodnutí okamžitě odvolalo. Pokud na tom bude trvat, vytvoří to velké politické překážky pro spolupráci Číny a Japonska ohledně situace na Korejském poloostrově,“ podotkl mluvčí čínské diplomacie Lu Kang.

Jihokorejský prezident svolal na sobotní noc bezpečnostní radu státu a o stejném kroku nyní uvažuje i Japonsko. S Američany chce probrat rozšíření protiraketové obrany THAAD, která zajišťuje Soulu lepší obranyschopnost.

Evropská unie testování další rakety označila za „přímé porušení“ mezinárodních povinností a „závažnou hrozbu“ mezinárodní bezpečnosti. Severokorejce vyzvala, aby přistoupili k dialogu a odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Jednat o tom chce i šéfka unijní diplomacie Frederika Mogheriniová na zasedání s jihokorejským ministrem zahraničí a dalšími členy Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), které by se mělo konat na začátku srpna.

Na začátku července oznámila Severní Korea první úspěšnou zkoušku mezikontinentální balistické rakety. Podle zbrojního analytika, kterého dříve citovala agentura AP, by testovaná raketa mohla zasáhnout Aljašku.