Podle agentury AP Američané navzdory tvrdé rétorice potichu jednají s KLDR

Americká vláda v ústraní už několik měsíců potichu udržuje diplomatické kontakty se Severní Koreou. Napsala to agentura AP s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené se situací. Díky těmto kontaktům se v červnu podařilo dostat ze severokorejského vězení amerického studenta Otto Warmbiera, rozhovory ale dále pokračují a věnují se i jiným problémům, tvrdí agentura.

Pravidelně kontakty podle AP udržují zvláštní americký vyslanec pro záležitosti KLDR Joseph Yun a vysoký severokorejský diplomat Pak Song-il, který je členem stálého severokorejského zastoupení v OSN. Američtí úředníci jejich kontakty označují za „newyorský kanál“. Yun je jediný americký diplomat, který teď s KLDR jedná.

Rozhovory Yuna s Pakem zatím nijak nepřispěly k urovnání nynější roztržky mezi Washingtonem a Pchjongjangem, která vyvolává obavy z válečného konfliktu. Mohou se ale stát základem budoucího závažnějšího dialogu o severokorejských jaderných zbraních, pokud se Donald Trump a Kim Čong-un zřeknou nynější bojovné rétoriky, uvádí americká agentura.

„Máme jiné komunikační cesty, které jsou jim otevřené, mají-li zájem diskutovat,“ prohlásil na nedávné bezpečnostní konferenci ve filipínské Manile americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Podle AP to ukazuje na určitou míru pragmatismu v americkém přístupu navzdory tvrdému slovníku Bílého domu.

Trump obnovil diplomatický kanál okamžitě po nástupu do funkce

Ministerstvo zahraničí USA nechce AP o Yunových newyorských kontaktech sdělit žádné informace a komentář nemá ani Bílý dům. Severokorejská mise při OSN jen potvrdila kontakty s USA, které vedly před dvěma měsíci k propuštění Warmbiera.

Trump je podle AP v přístupu ke KLDR pružnější, než byl jeho předchůdce Barack Obama. Styky obdobné „newyorskému kanálu“ existovaly už za Obamovy vlády, ale Obama jich v posledních sedmi měsících svého mandátu nevyužíval. Trump toto spojení obnovil hned po své inauguraci, upozornila agentura AP.