Ukrajinská armáda tlačí na Lyman. Podle Kyjeva posílá Rusko do oblasti mobilizované vojáky

Ukrajinské jednotky pravděpodobně ve čtvrtek oblíčily Lyman v Doněcké oblasti, uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Obráncům se podle institutu také podařilo přerušit poslední zásobovací trasy ruských jednotek. Kyjev uvedl, že Moskva posílá do oblasti špatně vycvičené a nově mobilizované vojáky. Komplikace v oblasti připustili i představitelé Ruskem dosazené okupační správy.

Podle amerického think-tanku odkazuje na obklíčení Lymanu několik ruských zdrojů. Podle nich ukrajinští vojáci odřízli poslední zásobovací a únikovou linii pro okupační vojska, kterou tvoří silnice procházející skrze obec Torske.

„Všechny přístupové a logistické cesty, kterými nepřítel dodával munici i lidské posily, jsou ve skutečnosti pod palebnou kontrolou Ukrajiny,“ řekl mluvčí ukrajinských ozbrojených sil působící na východě země veřejnoprávní vysílací stanici Suspilne. Dodal, že boje pokračují.

Jeden z ruských zdrojů označil situaci pro obklíčené jednotky za „mimořádně obtížnou“. Několik ruských vojenských blogerů pak podle ISW uvedlo, že „bez okamžitého posílení ruských sil je pád Lymanu pod kontrolu ukrajinských jednotek nevyhnutelný“.

Poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak na Twitteru napsal, že Rusové budou muset Ukrajince požádat, aby vojákům obklíčeným v Lymanu umožnili odchod z města. „Samozřejmě, jen pokud se (v Kremlu) o své vojáky zajímají,“ dodal.

Moskva poslala k Lymanu nekvalifikované vojáky v tancích, tvrdí Ukrajina

Ukrajinský generální štáb ve čtvrtek informoval, že do oblasti zuřících bojů poslalo ruské vedení sedm tankových jednotek složených z nově mobilizovaného a málo kvalifikovaného personálu bez řádného střeleckého výcviku. Tyto jednotky pak způsobily dopravní kolizi.

„Je velmi nepravděpodobné, že by jakékoli nasazení dalších, nově mobilizovaných sil do Lymanu poskytlo stávajícímu ruskému uskupení významné obranné schopnosti a zabránilo zhroucení lymanské kapsy,“ uvedl institut.

Okupační správa přiznala problémy

Komplikace pro okupační vojska u Lymanu přiznal v pátek i Moskvou dosazený vůdce samozvané a neuznané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin. Podle něj je město oblíčené z poloviny.

„Silnici do města Svatove (v sousední Luhanské oblasti) kontrolujeme, ale je pravidelně ostřelována,“ uvedl Pušilin podle agentury TASS. „Naši muži bojují, přisouváme posily, měli by vydržet, ale nepřítel vrhl do boje také velké síly,“ dodal s tím, že Ukrajinci posílají do města průzkumné a diverzní skupiny.

Pušilinův kancléř Alexej Nikonorov ve čtvrtek v ruské televizi řekl, že situace v Lymanu je těžká, ale ruská vojska zatím odrážejí ukrajinské útoky. „Ukrajinské jednotky pravidelně podnikají pokusy o útok. Nejde o ojedinělé pokusy. Samozřejmě chápeme, že tyto pokusy budou pokračovat, ale v tuto chvíli se je daří odrážet,“ prohlásil.

Pád Lymanu předpokládají západní analytici i ruští blogeři

Analytik Rob Lee z Foreign Policy Research Institute přepokládá, že obrana Lymanu se může zhroutit již v pátek večer nebo v sobotu. Ruští vojenští blogeři podle ISW předpovídají ruským silám v Lymanu bezprostřední porážku.

Rusko bude muset prosit o povolení k odchodu svých vojáků z obklíčení, pokud Kremlu záleží na jejich životech, předpověděl Mychajlo Podoljak z ukrajinské prezidentské kanceláře.

„Před osmi lety ruští vojáci obklíčili naše vojska u Ilovajska. Tehdy naši chlapci souhlasili, že se stáhnou beze zbraní. Ale Rusko porušilo dané slovo a rozstřílelo kolonu (ukrajinských vojáků). Nyní bude muset prosit o odchod z lymanského kotle Rusko. Pokud, samozřejmě, mají účastníci banketu v Kremlu vůbec starost o své vojáky,“ napsal Podoljak.

Pád lymanské „kapsy“ bude mít pravděpodobně velmi vážné důsledky pro ruské síly na severu Doněcké oblasti a na západě Luhanské oblasti, domnívají se američtí experti. Může umožnit ozbrojeným silám Ukrajiny začít ohrožovat ruské pozice na západní hranici Luhanské oblasti a v oblasti Severodoněcku a Lysyčansku.

Ruská armáda dobyla Lyman na konci května. Jde o poměrně malé město, ale je strategicky důležité pro obě strany, upozornila BBC. Rusům nástupiště u Lymanu umožňovalo postoupit na Slovjansk a Kramatorsk a dobytí Lymanu také umožnilo přetnout silniční spojení mezi Slovjanskem a Siverskem.

Ukrajinské armádě by dobytí Lymanu otevřelo operační prostor k útoku na Svatove a umožnilo ohrozit spěšně budovanou ruskou obranu podél řeky Oskol, anebo udeřit dále na východ směrem k Severodoněcku, ke kterému se ukrajinským silám již podařilo postoupit od západu.

V Moskvě se mezitím odehrál slavnostní ceremoniál, během kterého ruský prezident Vladimir Putin ohlásil připojení zhruba patnácti procent území Ukrajiny k Rusku. Před oběma komorami parlamentu také přednesl projev.

Anexe území se koná na základě pseudoreferend, která v Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti pořádala Moskvou dosazená okupační správa. „Referenda“ opakovaně provázely zprávy o nucené účasti a dalších volebních podvodech. Kvůli pokračující protiofenzivě obránců, během které se okupovaná území vrací zpět pod kontrolu Kyjeva, byla tato „hlasování“ uspořádána v dřívějším termínu.

Po jejich skončení proruští činitelé prohlásili, že většina lidí se vyslovila pro sjednocení s Ruskem. Kyjev a Západ hlasování neuznává, považuje je za nezákonná. Uznat nehodlá ani anexi území Ruskem.