Babiš odpočívá, Nerudová měla schůzky na Mendelově univerzitě. Co dělají neúspěšní prezidentští kandidáti

Události: Neúspěšní kandidáti (zdroj: ČT24)

Zatímco nově zvolený prezident Petr Pavel začal v pondělí řešit složení svého týmu či program, někteří neúspěšní kandidáti se vrátili zpět k práci ve vysoké politice, další vstup do ní nevylučují. Poražený z druhého kola Andrej Babiš (ANO) si od ní teď naopak chce odpočinout.

Mlčení poraženého finalisty druhého kola prezidentského souboje od sobotního večera trvá. Na žádost o rozhovor posílá SMS. „Budu mluvit až 8. února po předsednictvu hnutí,“ napsal Babiš na dotaz ČT. Totéž stanovisko sdílí i na svých sociálních sítích spolu s odkazem na poslední novinový rozhovor.

„V politice určitě nějakou formou zůstanu (…) Své angažmá budu řešit nejspíš jiným způsobem než teď,“ uvedl v rozhovoru pro iDnes. Do začátku února si chce prý od politiky odpočinout.

Odpočinek plánuje také Danuše Nerudová, která ale už během pondělí měla několik schůzek na Mendelově univerzitě. „Moje plány jsou takové, že bych ráda jela někam na dovolenou, protože si člověk po ročním maratonu skutečně potřebuje odpočinout. Ve veřejném prostoru určitě zůstanu. Určitě se budu dál věnovat těm tématům. O tom, jakou to bude formou, musím přemýšlet,“ uvedla Nerudová. I když vypadla už v prvním kole, říká, že kampaň pro ni de facto skončila až tento víkend.

Fischer a Hilšer v Senátu

Nerudová veřejně podporovala Petra Pavla, stejně jako Pavel Fischer a Marek Hilšer. Oba v pondělí pracovali v Senátu. „Máme tento týden přípravu na zahraniční cestu – jedeme s našimi členy výboru do Pobaltí za jednotkami Armády České republiky, které tam působí. Připravujeme výborovou schůzi, to znamená jednáme o tématu Běloruska a české politiky vůči Bělorusku,“ vysvětluje Fischer.

„Teď už zase mám sjednané schůzky s občany. Jednak z mého obvodu, kde budeme řešit problematiku porušování nočního klidu, také řešíme Nákladové nádraží Žižkov. Takže témata, která se na chvíli přerušila během horké fáze kampaně, se teď znovu vrací,“ podotýká senátor Hilšer.

Shodují se s Nerudovou, že i když nepostoupili před dvěma týdny, kampaň pro ně skončila definitivně až tento víkend – podpořili Petra Pavla.

Naopak Jaroslav Bašta (SPD) nevyjádřil veřejnou podporu žádnému z postupujících kandidátů. Mezi prvním a druhým kolem odpočíval a věnoval se práci poslance. „Nebudu usilovat o funkci ve vedení, chci se věnovat nadále hlavně práci ve sněmovně a mimo jiné se chystám také ještě psát,“ uvedl Bašta.

Diviš uvažuje o setrvání v politice

Také Karel Diviš trávil pondělí prací. „Měli jsme dnes klasickou poradu,“ uvedl. Veřejně se chce angažovat dál, nevylučuje ani zapojení do politiky. „Chystají se europarlamentní volby, senátní volby, časem budou taky parlamentní volby. A tam v případě mého angažmá ve straně nebo hnutí je dobré, že by tam byl i nějaký časový odstup.“

Emeritní rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima se po volbách znovu soustředí hlavně na práci v nemocnici a na akademické půdě. „Otázku nějakého veřejného angažmá, nebo politického, v tuto chvíli toto neřeším,“ uvedl s tím, že nepřemýšlí ani o případné kandidatuře do Senátu. „Toto v tuto chvíli neřeším, rok a uvidí se, rok a půl je dlouhá doba,“ uvedl.

Právě podpisy senátorů ho do boje o Hrad dostaly. Podporu od nich měl i Josef Středula, který ale ještě před prvním kolem odstoupil. Dál působí jako odborový předák.