Poslední měsíc ve funkci stráví Miloš Zeman na cestách. V Lánech chce zůstat i po odchodu z úřadu

Události: Plány končícího prezidenta Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Miloše Zemana čeká poslední měsíc ve funkci prezidenta. Jeho mandát totiž končí 8. března před inaugurací nové hlavy státu Petra Pavla. I během posledních dní na Pražském hradě ho ale jako úřadující hlavu státu čeká ještě několik státních návštěv – v neděli odletěl do Srbska a v únoru jeho poslední zahraniční cesta povede na Slovensko. Založení vlastního institutu nebo knihovny, jako tomu bylo v případě předchozích českých prezidentů, neplánuje. Po odchodu z úřadu by chtěl nadále bydlet v Lánech, kde má dům, a věnovat se čtení.

Své desetileté prezidentství Miloš Zeman zakončí cestou tam, kde svoji funkci Petr Pavel bude zahajovat. Cestu na Slovensko plánuje uskutečnit v únoru, předtím se ale končící hlava státu chce s tou nastupující ještě setkat. „Pokud Petr Pavel o takovou schůzku bude mít zájem, tak se s ním velice rád setkám,“ uvedl Zeman po zveřejnění výsledku voleb.  

Pravomoci končícího prezidenta Zemana nejsou do Pavlovy inaugurace nijak omezené. Kromě plánovaných zahraničních cest mluví ještě například o možném jmenování předsedy Ústavního soudu. Tomu přitom končí mandát až v srpnu. „Vyžádal jsem si právní expertizu a pro jistotu si teď vyžaduji ještě jednu, abych si byl zcela jist, že tu není právní překážka,“ avizoval v lednu během rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes. 

Na tento krok ale podle současného předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského nemá končící prezident právo. „Není prostě možné, aby ústavou svěřené pravomoce příslušný činitel vykonával na období, ve kterém už nebude ve funkci,“ reagoval na spekulace o Zemanových posledních politických plánech. Proti jmenování nového předsedy ÚS se vymezil i nadcházející prezident Pavel, který se Zemanem chce při osobním setkání o těchto plánech hovořit. 

Končící prezident dovršuje i svůj zahraniční program. Po tom, co voliči vybrali jeho nástupce, vyrazil Zeman na zahraniční návštěvu Srbska. Na letišti ho nejprve přivítal jeho protějšek Aleksandar Vučić, v pondělí pak budou společně jednat a otevřou Český dům v Bělehradě. V Česku by měl český prezident v únoru ještě přijmout rakouskou hlavu státu Alexandera Van Bellena. 

Digitální odkaz Miloše Zemana

Poslední roky strávil prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech, po konci mandátu se ale nebude muset stěhovat daleko. Přesune se zhruba o kilometr dál, kde si na kraji obce postavil nový dům. „To je to nejhorší, nejhorší, co mě čeká. Do mého nového domu se naváží nábytek, o to se stará moje paní,“ přibližuje.

Psát paměti ani budovat institut pečující o jeho odkaz ale jedna ze zásadních osobností polistopadové politiky nechce. V politickém důchodu se chystá číst svou oblíbenou literaturu. 

„Být důchodcem, to je úctyhodné povolání. A já jsem hrozně rád, že jsem se k němu po velkém úsilí propracoval. Ale kromě toho, každý z nás má nějakou vášeň, přátelé, a lituji ty, co by měli pouze vášeň sebezničující. Mojí vášní jsou knížky,“ přiblížil pak svoje plány během lednového setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou v Náchodě. 

Po odchodu bude mít Miloš Zeman doživotně nárok na měsíční padesátitisícovou rentu a dalších padesát tisíc dostane na kancelář nebo asistenta. Od státu bude mít k dispozici i ochranku nebo auto s řidičem.

Přestože podle tradice odcházejících prezidentů nechce Zeman zakládat instituce nesoucí jeho jméno, tvrdí, že z veřejného prostoru zcela nezmizí; i nadále se chce scházet s výraznějšími osobnostmi, pokud budou stát o jeho radu. Prezidentovo okolí podle mluvčího Jiřího Ovčáčka také plánuje zřídit digitální knihovnu Zemanových projevů a textů.