Denní nárůst případů covidu-19 dál klesá, přibylo hospitalizovaných

V pátek testy v Česku odhalily 26 199 nakažených covidem-19, z toho 4081 se nakazilo znovu. Oba údaje jsou nižší než před týdnem. Výrazně se snížil i počet testů. Pozitivních testů na koronavirus na pracovištích bylo v pracovních dnech tohoto týdne zhruba o čtvrtinu méně než minulý týden. Hospitalizovaných s covidem-19 bylo v pátek 3785 lidí, což je proti předchozímu pátku nárůst o víc než desetinu. Na 247 také přibylo pacientů ve vážném stavu. Údaje o vývoji epidemie v Česku zveřejnilo na webu ministerstvo zdravotnictví. Od 19. února se prodlužuje izolace na sedm dní, karantény se ruší.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Denní přírůstek nově pozitivních klesá v mezitýdenním srovnání čtvrtý den v řadě. Počet hospitalizovaných přesto začal růst, protože se nákaza podle epidemiologů přesouvá mezi starší lidi a ohrožuje zejména ty nenaočkované. Před týdnem bylo hospitalizovaných zhruba o čtyři sta lidí méně, těžkých případů pak přibyly asi tři desítky.

Varianta omikron, která nyní převažuje, je výrazně nakažlivější než předchozí typy koronaviru, průběh covidu-19 je ale podle dosavadních zkušeností méně závažný. 

Události: Vývoj pandemie (zdroj: ČT24)

Incidenční číslo, tedy počet nových nákaz na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní, se v tomto týdnu dostalo pod dva tisíce. Nyní dosahuje 1627, nižší bylo naposledy 24. ledna, minulý pátek bylo 2231. Proti čtvrtku klesla incidence ve všech krajích. Nejvyšší zůstává v Jihomoravském na hodnotě 1914 , naopak nejnižší je stále v Karlovarském kraji, kde připadá na 100 tisíc obyvatel za poslední týden 1252 nově nakažených.

Od soboty 19. února se izolace po nákaze koronavirem prodlouží z pěti na sedm dní. Po rizikovém kontaktu nebude povinná žádná karanténa. Vyplývá to z metodického pokynu hlavní hygieničky. V současné době je izolace pětidenní a lidé po rizikovém kontaktu mají nařízenou karanténu také na pět dní.

Klesl počet provedených testů, množství záchytů stouplo

Laboratoře v pátek provedly přibližně šestadevadesát tisíc testů, asi o padesát tisíc méně než před týdnem. Počet záchytů mezi testovanými proti předchozímu pátku vzrostl. V případě nejčastějších preventivních testů stoupla pozitivita na 16,5 procenta, u takzvané diagnostické indikace, kdy se testují lidé s příznaky, se podíl pozitivních zvýšil na 42,39 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým, byla pozitivní asi pětina testů.

Od začátku epidemie v březnu 2020 odhalily laboratoře v Česku přes 3,38 milionu případů koronaviru. Většina lidí se z nákazy vyléčila, zemřelých s potvrzeným onemocněním covid-19 evidují statistiky 37 765.

Klesá zájem o očkování

Zájem o očkování proti covidu v posledních týdnech klesá, v pátek zdravotníci aplikovali 22 605 dávek, před týdnem to bylo přibližně o 13 600 víc. Třetí, posilující dávku dostalo v pátek 18 094 lidí, naopak poprvé se nechalo naočkovat pouze 868 zájemců. V Česku je nyní naočkováno zhruba 65 procent dospělé populace.

Od čtvrtka není nutné se při využívání služeb a vstupu na hromadné akce prokazovat certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19. Podle některých lékařů a epidemiologů je ale rozvolnění předčasné. Certifikáty jsou navíc dál potřebné pro cestování do zahraničí. Další zmírnění restrikcí má následovat od 18. února, kdy končí plošné povinné testování na koronavirus ve firmách a ve školách. Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu uvedl, že od 1. března bude z opatření platit prakticky jen nošení respirátorů.

Pozitivních testů v zaměstnání bylo o čtvrtinu méně než před týdnem

Pozitivních testů na koronavirus na pracovištích bylo v pracovních dnech tohoto týdne zhruba o čtvrtinu méně než minulý týden. Firmy jich nahlásily přes 34 300, od začátku testování více než 146 600. Sdělil to mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Zhruba šedesát procent lidí, kteří mají pozitivní antigenní samotest, absolvuje i PCR test. Ten dosud potvrdil výsledek u více než 84 procent z nich.

Výsledky antigenních samotestů se nepromítají do denních statistik nakažených. Kolik lidí se každý týden ve firmách testuje, není jasné, protože zaměstnavatelé hlásí do systému ministerstva zdravotnictví jen pozitivní výsledky. Po skončení testování budou mít data o celkových počtech testů zdravotní pojišťovny, u kterých mohou zaměstnavatelé žádat každý měsíc o proplacení nakoupených testovacích sad. Dostanou maximálně 60 korun na jednoho pracovníka a provedený test.

Plošné povinné testování začalo v pondělí 17. ledna a bude ukončené v pátek 18. února. V pondělí se bude naposledy testovat i ve školách.