Měsíc žádná raketa ani nálet. Pandemie utlumila konflikt v Gaze, zřejmě však jen na chvíli

Události ČT: Pandemie zklidnila konflikt v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Šíření koronaviru utlumilo konflikt mezi Izraelem a islamisty v Pásmu Gazy. Od posledního raketového poplachu uplynul přesně jeden měsíc a v oblasti panuje bezprecedentní klid. Místo raket se teď na obou stranách hranice řeší hlavně epidemie. Uklidnění je ale patrně jen dočasné.

Od konce března nevylétla z Gazy ani jedna raketa na Izrael a židovský stát nepodnikl ani jeden nálet na Gazu.

Došlo i na vstřícná gesta. S tichým souhlasem Hamasu, který Gazu ovládá, podstoupila skupina tamních lékařů epidemiologické školení v Izraeli. Hamas také zrušil pravidelné demonstrace u hraničního plotu.

Pandemie zhoršuje ekonomickou situaci

Pro obyvatele izraelského města Sderot, které leží jen kilometr od Pásma Gazy, mají tyto týdny zvláštní atmosféru – bez zvuku sirén a raketových poplachů. „Doufám, že sirénu už neuslyším. Doufám, že už to takhle zůstane a že klid budeme mít my i oni,“ přeje si obyvatel města Josi.

Jenže tak idylické to asi nebude. Pandemie totiž dále prohloubila ekonomický úpadek Gazy. „Gaza čelí této pandemii se svým křehkým a přetíženým zdravotnickým systémem,“ podotkl Abdulátif Alhadž, představitel ministerstva zdravotnictví v Gaze.

„Je to jen dočasné uklidnění, dokud si v Gaze zase nebudou něco chtít vynutit od Izraele,“ obává se Šali Ben David, další obyvatel Sderotu.

Navíc, teze o tom, že koronavirus ukončí regionální války, neplatí univerzálně. Třeba vojenské letiště u syrského Damašku bylo nad ránem terčem náletu, Izrael vše ponechal bez komentáře. Některé konflikty, založené na geopolitice a historii, tak neutlumila ani pandemie.