Patnáct sekund na útěk do krytu. Štáb ČT natáčel na hranici Izraele a Pásma Gazy

Události ČT: U hranic s Pásmem Gazy má každý dům protiletecký kryt (zdroj: ČT24)

Izrael a hnutí Hamas mají za sebou týden, který přinesl největší vojenskou konfrontaci za poslední roky. I když od pátku vládne v regionu relativní klid, izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman tvrdí, že je jen otázkou času, kdy dojde k dalšímu střetu. Mezi těmi, které konflikt přímo zasáhl, natáčel v pohraničním pásu blízkovýchodní štáb České televize.

Například Jisrael Lander, obyvatel kibucu Kfar Aza, pamatuje ještě deset let starou tragédii, kterou stále připomínají stopy střepin na fasádě jeho domu. „Soused tady pracoval na zahradě. Neměli jsme kryt, nebylo kam utéct. Přímo sem dopadla raketa z Gazy, na místě ho zabila,“ popsal Lander.

Teď už má v Kfar Aza kryt každý dům: Pokoj z vyztuženého betonu a s ocelovými okenicemi. Místní lidé mají jen patnáct sekund na útěk, když zazní poplach. V noci ze středy na čtvrtek hlásily sirény jeden za druhým. „Zůstali jsme tu 24 hodin. Ve čtvrtek jsme nešli do práce,“ dodal Lander.

V krytu seděl minulý týden i Šaj Chermeš, jenž byl během šestidenní války roku 1967 jedním z vojáků, kteří dobyli Staré Město v Jeruzalémě. „Dopadlo sem pět raket. Ne přímo na domy, ale asi sto metrů odtud. Jenže sto metrů sem, sto metrů tam, to je opravdu jen o štěstí,“ konstatoval Chermeš.

Kromě raket přicházejí z Gazy i zápalné předměty. Třeba nafouknuté kondomy s hořlavinou a zpožďovačem nebo zápalní draci. Jeden čtyřmetrový nedávno zkratoval elektrické vedení.

Palestinci se pokusili prolomit námořní blokádu

Na druhé straně hranice, v Gaze, pokračuje pravidelný rytmus pátečních demonstrací, které trvají už od března. Hamas jimi chce dosáhnout práva na návrat potomků Palestinců, kteří po vzniku Izraele odešli ze svých domovů v dnešním Izraeli. Izraelská střelba posledně zabila dva Palestince, z toho jednoho lékaře.

O víkendu se palestinské čluny neúspěšně pokusily prolomit námořní blokádu, kterou na ně uvalil Izrael. „Toto je vzkaz světu, že Palestinci v Gaze už mají dost dvanáctileté blokády,“ říká k tomu Wadžíh Abú Zarífa, mluvčí palestinského výboru pro Pochod návratu.

Když v devadesátých letech vrcholil mírový proces, objevovaly se plány, že z Gazy bude blízkovýchodní Singapur. Po převratu Hamasu a třech válkách s Izraelem je ale realita o dost jiná.

Pásmo Gazy má necelých čtyři sta kilometrů čtverečních, což je méně než rozloha Prahy. Žijí zde ale skoro dva miliony lidí, z nichž velkou část tvoří potomci arabských uprchlíků z území dnešního Izraele.