Palestina požádala haagský trestní soud, aby vyšetřil jednání Izraele

Události ČT: Palestina požádala haagský trestní soud, aby vyšetřil jednání Izraele (zdroj: ČT24)

Palestinský ministr zahraničí podal u Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) žádost, aby se zabýval zločiny, které údajně Izraelci páchají na Palestincích. Šéf palestinské diplomacie Rijád Málikí to oznámil po setkání s prokurátorkou ICC Fatou Bensouadovou. Izrael obvinil Palestince ze zneužívání soudu k politickým účelům a soud vyzval, aby Málikího žádost zamítl. Izrael Mezinárodní trestní soud neuznává.

Podle Málikího v žádosti, kterou podal u mezinárodního soudu, Palestina požaduje zahájení „okamžitého vyšetřování“ izraelského chování na okupovaném Západním břehu Jordánu, v Pásmu Gazy a východní části Jeruzaléma, a to zpětně od doby, kdy se Palestina stala členem ICC.

Žádost se podle ministra týká mimo jiné židovských osad, ale i nedávného násilí na hranici Izraele a Pásma Gazy. Jen při protestech v den přesunutí velvyslanectví USA v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma zahynulo přes 60 Palestinců, převážně v důsledku střelby izraelských sil. V úterý podanou žádost Málikí označil za důležitý test zodpovědnosti ICC.

Blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó připomněl, že od roku 2014, kdy se stali právoplatným členem ICC, se Palestinci o něco takového snaží už podruhé. Dokumentaci, která měla soudu posloužit ke stíhání Izraele za válečné zločiny spáchané podle Palestinců v Pásmu Gazy a židovských osadách, předal Málikí ICC již v roce 2015.

„Před rokem oznámila mluvčí ICC, že soud skutečně pracuje na analýzách, jestli nakonec budou někteří představitelé izraelské armády, příp. izraelské civilní administrativy obviněni, nebo ne,“ uvedl Szántó s tím, že zda nakonec obvinění padnou, zatím není jasné.

Pokud by se tak skutečně stalo, byl by to pro Izrael podle Szánta „velký problém, protože kterákoli ze zemí, které jsou signatáři Římského statutu (mezinárodní smlouva zakládající ICC – pozn. red.), má povinnost zatknout takového člověka a vydat ho“.

Zpravodaj ČT Szántó: Palestina obdobný podnět už jednou podala (zdroj: ČT24)

Izrael: ICC nemůže izraelsko-palestinské problémy řešit

Izrael zpochybnil právoplatnost palestinské žádosti. „ICC nemá soudní pravomoc nad izraelsko-palestinskými záležitostmi, neboť Izrael není členem soudu a protože palestinská samospráva není státem,“ uvedlo izraelské ministerstvo zahraničí.

Málikího krok označila izraelská diplomacie za „cynický“ a Palestince obvinila z podněcování násilí a využívání civilistů jako „lidských šítů“.

ICC je první stálý nezávislý mezinárodní trestní tribunál a jeho úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů po celém světě. Může vydávat mezinárodní zatykače a předvolávat účastníky řízení. Pravomoci ICC ale neuznává celá řada států, mezi nimi i Rusko, Spojené státy, Čína nebo právě Izrael.