U hranic Gazy demonstrovaly tisíce Palestinců. Několik lidí zemřelo, desítky utrpěly zranění

Až čtyřicet tisíc Palestinců protestovalo u hranic Izraele a Pásma Gazy, někteří házeli kameny a zapalovali pneumatiky. Odvetná střelba izraelských vojáků podle palestinských činitelů usmrtila čtyři mladíky, další více než dvě stovky lidí měly být zraněny. Palestinci si připomínají rok od „Pochodu za návrat“. Napětí v posledním týdnu zvyšují rakety vypalované radikálními skupinami a protiúdery izraelské armády. Ta poslala k hranicím s Gazou tanky.

Podle listu The Jerusalem Post se v sobotu u hranice sešlo zhruba 40 tisíc demonstrantů. Někteří z nich podle izraelské armády na vojáky házeli kameny, výbušná zařízení a zapálené pneumatiky. Palestinští aktivisté oblečení v oranžových vestách se snažili udržet demonstranty co nejdál od hraničního plotu, někteří z nich se přesto dostali až k němu.

„Dobře se zamyslete, než použijete násilí a teror. Izrael je odhodlán bránit své občany a svou suverenitu,“ zdůraznily izraelské bezpečnostní síly v prohlášení. Na místo dorazil šéf Hamasu Ismáíl Haníja i egyptská delegace, která se snaží zprostředkovat mírové rozhovory. Hamas varoval, že pokud se izraelské síly uchýlí k násilí, Palestinci jsou „připraveni na odpor“.

Protesty začaly loni 30. března, kdy si každoročně Arabové připomínají výročí smrti šesti izraelských Arabů při manifestaci proti izraelské konfiskaci arabského území v roce 1976. Izraelská vláda tehdy nařídila zábor půdy v Galileji, kde žije hlavně arabské obyvatelstvo.

Palestinci demonstrují za návrat na historická území svých předků a za zrušení blokády Pásma Gazy. Tu v roce 2007 zavedly Izrael a Egypt poté, co pásmo ovládlo radikální hnutí Hamas.

Rok palestinských protestů na hranici Pásma Gazy (zdroj: ČT24)

Během roku protestů zemřely dvě stovky demonstrantů a další tisíce utrpěly zranění. Padli i dva izraelští vojáci. „Protesty budou pokračovat. Jejich cílem je zabránit všem dohodám, které připravuje americká vláda, a také přerušit obléhání. A dokud toho nedosáhneme, v protestech vytrváme,“ říká mluvčí Palestinského islámského džihádu Khaled Al-Batsh.

Bohužel zatím jsme nedosáhli ničeho, spíš naopak. Ale stále máme naději a budeme pokračovat i v dalších letech, klidně navždy – dokud se nám nepodaří dosáhnout našich cílů.
Palestinská demonstrantka

První oběť ještě před začátkem protestů

Už v pátek se u hranic sešlo na osm set lidí – sedm z nich postřelili izraelští vojáci. Podle ministerstva zdravotnictví byl v sobotu nedaleko u hranic s Gazou střelen do hlavy dvacetiletý palestinský mladík. Lidé, kteří se v pátek večer sešli na nočním protestu, uvedli, že byl postřelen brzy ráno asi 100 metrů od hranice a krátce nato zemřel. Izraelská armáda agentuře Reuters oznámila, že nemá o incidentu žádné informace.

Druhý palestinský mladík byl střelen do prsou nedaleko města Chán Júnis na jihu pásma a později zemřel v nemocnici. Třetí oběť, sedmnáctiletý obyvatel města Gazy, byl zastřelen nedaleko svého domu. Stejně starého mladíka zastřelil izraelský voják přímo v jedné z pěti hlavních lokalit, v nichž se odehrávaly protesty.

Organizace OSN vyzvala obě strany, aby se zdržely násilí. „Doufáme, že pro nikoho nebude nebezpečné přijít k plotu a lidé budou moct pokojně demonstrovat proti tomu, co věří, že je špatně – ekonomickým podmínkám, blokádě nebo všemu ostatnímu, proti čemu tam protestují,“ konstatoval koordinátor OSN pro palestinská území Jamie McGoldrick.

V pondělí zranila palestinská raketa nedaleko Tel Avivu sedm lidí. Izraelci, kteří viní radikální hnutí Hamas, pak odpověděli odvetným útokem na Pásmo Gazy. Situace se opakovala i následující noci, kdy radikálové vypálili desítky raket – většinu ale zlikvidoval obranný štít.

Izraelské letouny na oplátku zasáhly desítky cílů v Gaze. „Posilujeme naši ochranu okolo hranic s Pásmem Gazy. Nedávno jsem nařídil posílení jednotek i dodání dalších zbraní, abychom byli připraveni na rozsáhlou akci. Všichni Izraelci by měli vědět, že pokud to bude třeba, budeme silní,“ zdůraznil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Premiéra čekají už za dva týdny parlamentní volby, kde proti němu stojí středová koalice, kterou vede bývalý armádní generál Benny Gantz. Vojenské manévry ale podle Netanjahua nemají s předvolebním bojem nic společného.