Palestinci v Gaze poprvé demonstrují proti Hamasu. Odpovědí je bití, zatýkání a mučení

Horizont: Gazané protestují proti Hamasu (zdroj: ČT24)

V Pásmu Gazy už týden probíhají demonstrace proti vládnímu hnutí Hamas. Je to první případ takto silné, zdola vycházející opozice proti islamistickému hnutí, které je mnohými státy považované za teroristickou organizaci a které už 12 let palestinské enklávě tvrdou rukou vládne. Hamas na protesty reaguje hrubou silou a raziemi. Neklid má dopad i na Izrael a situaci na Západním břehu Jordánu.

Sloganem protestů proti Hamasu se stalo heslo „Chceme žít“. Minulý čtvrtek a v následujících dnech se stovky demonstrantů shromáždily na devíti místech ve městech v Pásmu Gazy a v uprchlických táborech. Protestuje se v ulicích i na místní univerzitě. Jeden mladý muž v Džabálije se na protest proti bezvýchodné ekonomické situaci polil hořlavinou.

Protesty rozhánějí policejní jednotky Hamasu. Příslušníci bezpečnostních složek demonstranty bili a také stříleli do vzduchu. Zatkli desítky lidí, včetně aktivistů, novinářů a ochránců lidských práv. Mnozí byli surově zbiti či mučeni, jejich domy prohledali.

Záběry mlácení demonstrantů a domovních razií světové agentury nenabízejí, protože pohyb novinářů je přísně omezen. Na veřejnost se ale dostávají skrz sociální sítě. „Silně odsuzuji kampaň zatýkání a násilí, kterou uplatňují bezpečnostní složky Hamasu vůči demonstrantům, a to včetně žen a dětí,“ uvedl blízkovýchodní zmocněnec OSN Nikolaj Mladenov.

Na jednom videu z protestů, které se objevilo na Twitteru, naštvaná žena říká, že její čtyři synové jsou bez práce, zatímco synové vůdců Hamasu si žijí v luxusu. „Synové vůdců Hamasu mají domy, auta, mohou se oženit, zatímco obyčejní lidé nemají nic, ani kus chleba,“ popisuje.

Největší protesty od roku 2007

Podobnou intenzitu protestů přitom Pásmo Gazy podle BBC nezažilo od roku 2007, kdy se Hamas ujal vlády poté, co přechozí rok vyhrál parlamentní volby na palestinských územích a následně z enklávy při krvavých bojích v ulicích vytlačil ozbrojené složky spojené s konkurenčním hnutím Fatah předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. To si podrželo vládu na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Hamas má problém. Po 12 letech vlády nad Gazou se bývalé islamistické guerillové hnutí změnilo v další ekonomicky a politicky nevýkonnou arabskou despocii.
David Borek
blízkovýchodní zpravodaj ČT

„Je tu rozpor mezi ideologií, ideologickými závazky a potřebami vládnout. Hamas se ocitá v dilematu, které není schopen vyřešit. Tím, že se Hamas stal vládním hnutím, rozšířil svou strukturu. Já bych řekl, že se stal poněkud zkostnatělým, dokonce buržoazním a zkorumpovaným. Otevřela se propast mezi ním a lidmi,“ soudí orientalista Meir Litvak z Telavivské univerzity.

Fiaskem skončilo i odpálení dvou raket na Tel Aviv v minulém týdnu. Poprvé za pět let sice lidé museli běžet do krytů, ale Hamas se od akce distancoval a raději po dlouhé době zakázal pravidelné páteční demonstrace u hranic s Izraelem. Rakety byly buď vypuštěny omylem, nebo proti rozkazům Hamasu. Obě varianty vyznívají pro vládce Gazy nelichotivě.

Příčinou protestů je špatná ekonomika

Kritika životních podmínek v Gaze není žádným překvapením, podle Světové banky ekonomika palestinské enklávy – kde je 70 procent mladých lidí nezaměstnaných, neteče pitná voda, elektřina funguje jen občas – zažívá „volný pád“.

Klíčovým důvodem ekonomických problémů Gazy je především blokáda, kterou na enklávu uvalily sousední Izrael a Egypt a v jejímž důsledku jsou toky zboží do Pásma Gazy značně omezeny a vycestování obyvatel vyloučeno.

V uplynulých dvou letech se palestinské vedení na Západním břehu Jordánu snaží znovu získat kontrolu v Pásmu Gazy, a vyvinulo tak na Hamas finanční tlak. Ten pak nedávno reagoval zvýšením daní, což obyvatelům Gazy ještě více přitížilo.

Orientalista: Alternativy k Hamasu nejsou mírové

Zatímco v Pásmu Gazy je Hamas v defenzivě, snaží se získat popularitu prostřednictvím útoků na Izraelce na Západním břehu Jordánu. Při tom posledním byli zastřeleni dva lidé. Bezprostředně po útoku část obyvatel Gazy oslavovala. „Byla to kvalitní hrdinská operace a jde o přirozenou reakci na zločiny sionistického nepřítele,“ jásal mluvčí Hamasu Mušír al-Masrí.

Odpor proti Izraeli je pro mnoho Palestinců jedním z mála jednotících témat. Mnozí z těch, kteří protestují proti vládě Hamasu, nejsou fanoušky Izraele. „Alternativou k Hamasu není nějaké umírněné mírové hnutí v Gaze, ale spíš něco jako Islámský stát, Al-Káida, kteří budou ještě nemilosrdnější než Hamas,“ obává se orientalista Litvak.