Hlasování s rozestupy. Zlínské zastupitelstvo se kvůli koronaviru sešlo v Kongresovém centru

Zlínské zastupitelstvo v Kongresovém centru (zdroj: ČT24)

Zvyklosti při jednání na radnicích mění hrozba nákazy koronavirem. Zastupitelé Zlína ve čtvrtek zasedali poprvé od vyhlášení karantény, přestěhovali se proto do rozlehlejšího Kongresového centra, aby mohli vytvořit bezpečné rozestupy. Jednali hlavně o hospodaření města, které pozastaví asi třetinu investic.

Za normálních okolností by se zastupitelé Zlína tísnili v obřadní síni radnice, zatímco v Kongresovém centru by filharmonici zkoušeli na koncerty. Bezpečně prostorný sál teď ale posloužil po jednom rozsazeným politikům vybaveným dezinfekcí a mikrofony. „Jinak je běžnou praxí, že zastupitelé se o mikrofon dělí,“ popsal mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Metzler.

Veřejnosti bylo vyhrazené místo na balkonu, zasedání ale mohli Zlíňané sledovat i on-line. Zastupitelé při něm odhlasovali i několik bodů, které se týkaly boje s koronavirem. Město kvůli nákaze pozastavilo investice asi za 200 milionů korun, podle zlínského primátora Jiřího Korce (ANO) lze očekávat propad příjmů o deset až 15 procent. Zlín se proto snaží snížit provozní náklady.

Už v pondělí se ve zlínském Kongresovém centru postaveném podle zlínské rodačky Evy Jiřičné odehraje další zasedání zastupitelstva, nejspíš mnohem bouřlivější. Krajští zastupitelé by měli znovu hlasovat o stavbě nové nemocnice.