Koalice ve Zlínském kraji je kvůli nemocnici v ohrožení. ANO bude jednat o jejím ukončení, podle Čunka je stejně nefunkční

UDÁLOSTI: Stavba krajské nemocnice klíží zlínskou koalici (zdroj: ČT24)

Krajský předseda hnutí ANO ve Zlínském kraji a krajský zastupitel Pavel Pustějovský navrhne na lednovém krajském předsednictvu hnutí ukončení krajské koalice. Důvodem je podle něj způsob, jakým lidovecký hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) v pondělí prosadil stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích.

Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) v pondělí nečekaně navrhnul zařadit bod týkající se krajské nemocnice na konci jednání zastupitelů. Návrh postavit za osm miliard nové zařízení ve Zlíně-Malenovicích získal těsnou většinu 23 hlasů. Pro byli zástupci KDU-ČSL, STAN, dva zastupitelé z ODS, také opoziční SPD a jeden zastupitel ČSSD.

Koaliční zastupitelé ANO jsou dlouhodobě proti. „Na krajském předsednictvu ANO navrhnu, že tahle koalice nemá smysl, jak to ale dopadne, nebudu předjímat,“ řekl Pavel Pustějovský (ANO).

Jiří Čunek už po pondělním zastupitelstvu řekl, že funkčnost koalice ohrožena nebude. „Protože koalice s ANO je tady celkem nefunkční, takže to nijak nevadí. A funkčnost kraje to v žádném případě neohrozí,“ uvedl. Podle něj to nepoznají ani občané. „Já to nepoznám taky, když tam ANO nebude,“ řekl hejtman, který podle svých slov určitě nebude nikoho přesvědčovat, aby v koalici zůstal. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má koalice 29 křesel, lidovci jich mají 12, hnutí ANO osm, STAN má šest zastupitelů a ODS tři.

V červnu Čunek dostatečnou podporu nezískal

Koalice není ve výstavbě nové nemocnice jednotná. Hlasovalo se o ní už na červnovém zastupitelstvu, Jiří Čunek tehdy dostatečnou podporu nezískal a zastupitelé investiční záměr nové nemocnice neschválili, proti bylo i hnutí ANO.

„Forma práce koalice je absolutně neakceptovatelná,“ řekl Pavel Pustějovský (ANO). Krajská radní Margita Balaštíková (ANO) po pondělním hlasování uvedla, že ANO bude zvažovat setrvání v koalici. Podle hejtmanova náměstka Jiřího Sukopa (ANO) byl postup překvapivý.

„Nikdo jsme netušili, že něco takového přijde. Bylo to připraveno bez konzultace s koaličním partnerem, cítili jsme se tam jako diváci,“ řekl v pondělí Jiří Sukop.

Pavel Pustějovský podle svých slov čekal, že „něco takového může nastat“. Podle něj hejtman zavrhoval veškeré alternativy a prosazoval novou nemocnici. „Bylo otázkou času, kdy někoho zlomí na svou stranu,“ řekl.

Nejvíc mu chybí ekonomická analýza a dopad investice na kraj v dalších letech. „Budeme platit více za dopravu, za nemocnici, nebude na rozvoj, na investice. Kraj si může vzít úvěry, ale úvěry se splácí a tahle diskuze vůbec neproběhla, a to je to, co mi vadí,“ vysvětlil Pustějovský.

Zastupitelé ANO stejně jako opoziční zastupitelé chtěli také nejdříve posoudit možnost rekonstruovat a dostavět nynější areál zlínské krajské nemocnice.

Situaci komentoval i zlínský primátor Jiří Korec (ANO), který je také krajským zastupitelem. „Jsme v demokracii, demokracie je o názoru většiny, pan hejtman si vyjednal nejtěsnější možnou podporu, způsob je však trošku nešťastný,“ řekl dnes novinářům Korec. Tak velký projekt měl podle něj mít větší podporu. Míní, že věci se se také mohou změnit po krajských volbách příští rok. „Ukáže se, jak se k tomu postaví další, jestli projekt náhodou nepozastaví nebo jak se bude pokračovat dál,“ uvedl Korec. 

Prosazení nemocnice pomohl jeden hlas z opoziční ČSSD

Z opoziční ČSSD hlasoval pro výstavbu nemocnice Lubomír Vaculín a svým hlasem pomohl ke schválení stavby. Opoziční sociální demokraté projekt dlouhodobě kritizují, chtějí nejdříve posoudit možnost rekonstruovat a dostavět nynější areál zlínské krajské nemocnice. Postup označili za „podraz“.

Krajské předsednicto vyzvalo Lubomíra Vaculína, aby odstoupil ze všech stranických funkcí i ze zastupitelstva a navrhlo také zrušení jeho členství v ČSSD. „Jsem člověk, který nejedná v emocích. Promyslím si to a vyjádřím se v lednu,“ řekl Lubomír Vaculín.

Vaculín: Hejtman mi za hlasování nic neslíbil

Lubomír Vaculín podle svých slov projekt podporoval již dříve. „Svůj názor jsem komunikoval uvnitř sociální demokracie, ale bohužel byl menšinový, tudíž jsem respektoval jakožto předseda stanovisko krajského orgánu,“ řekl. Při červnovém hlasování se podle svých slov cítil vázán usnesením krajského orgánu, a protože byl v tu chvíli ještě krajským šéfem ČSSD, nehlasoval proti, ale zdržel se hlasování.

„V tuto chvíli už předseda nejsem, a tím pádem se necítím už tak vázán. Je to moje osobní rozhodnutí. Můj názor je ten, že jestli je možnost opravit starou nemocnici, nebo postavit novou, tak jednoznačně jsem pro, aby se stavěla nová nemocnice,“ vysvětlil Lubomír Vaculín.

Dodal, že své stanovisko řekl stranickým kolegům před jednáním zastupitelstva. „Že jestli hejtman to bude chtít zařadit do programu, že jsem se rozhodl, že podpořím nemocnici. Bylo to pro ně překvapující, ale věděli to dopředu. Nevěděl jsem ale, jestli to pan hejtman na program zařadí,“ řekl Vaculín.

Odmítl, že by mu Čunek za jeho hlasování něco přislíbil. „Spíš to bylo tak, že jsem vyslal signál hejtmanovi, že jsem připraven to podpořit. Vím, že mi to někdo nebude věřit, ale je to mé osobní rozhodnutí,“ uvedl Vaculín.

Jedním z důvodů, proč projekt podpořil, byly také komplikace, které zažil při stavbě multifunkčního areálu v Zubří, kde kvůli tomu byla petice i několik referend. „Je třeba tvořit, nejen bořit,“ uzavřel Vaculín.