Projekt nové nemocnice ve Zlíně dělí krajské vedení. Odpůrci se bojí zvýšení nákladů

Vedení Zlínského kraje rozděluje názor na zvažovanou výstavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích, která si vyžádá téměř osm miliard korun. Zatímco podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) má kraj zdroje na investici kryté, jeho náměstek Jiří Sukop (ANO) se investice obává kvůli souběhu se zvýšením nákladů na dopravní obslužnost.

Krajská rada sice výstavbu nové nemocnice v Malenovicích v úterý schválila, ne však jednohlasně. Pro se vyslovilo sedm z devíti radních. Nehlasoval pro ni náměstek hejtmana odpovědný za ekonomiku Jiří Sukop (ANO).

„Nejsem proti záměru stavět nemocnici, naopak jsem byl od začátku aktivní podporovatel a vymyslel jsem strategii financování. Co mě vede k odmítavému stanovisku v této chvíli, je rozhodnutí zastupitelů na začátku roku o navýšení nákladů na dopravní obslužnost,“ vysvětlil.

Podle Sukopa půjde o zvýšení o šest miliard korun za deset let. Názor, že není rozumné „pustit dvě velké investice do stejného období“, sdílejí podle něj i další zastupitelé za ANO. „Bude zasedání klubu zastupitelů (ANO) před zastupitelstvem, tam mohou zaznít i jiné argumenty, ale nepředpokládám to,“ řekl Sukop. Například předseda zdravotního výboru Pavel Pustějovský (ANO) se bude rozhodovat podle dopadu investice na krajský rozpočet.

Hlasování o nemocnici bude těsné

Krajští zastupitelé budou o stavbě nemocnice hlasovat 8. dubna. Koalice lidovců, hnutí ANO, STAN a ODS má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu dvacet devět křesel. Lidovci drží dvanáct mandátů, ANO osm, STAN šest a ODS tři.

Koalice nejspíš nebude jednotná, pokud zastupitelé za ANO budou skutečně proti nemocnici. Projekt kritizuje ČSSD a Svobodní. Se stavbou na zelené louce ale zatím pokaždé souhlasili dva zástupci opozice z SPD. Za této konstelace by nemocnice prošla o jediný hlas.

Předpoklad hlasování o nové nemocnici
Zdroj: ČT24

Kraj chce na novou nemocnici za osm miliard korun dát čtyři miliardy, nynější Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně miliardu a na tři miliardy si chce kraj vzít úvěr. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) nechal zpracovat na projekt studii proveditelnosti. Podle ní pro stavbu nové nemocnice hovoří to, že by měla být hotová za šest let a měla by stát necelých osm miliard korun.

Rekonstrukce a dostavba stávajícího nemocničního areálu by podle něj trvala dvanáct let a stála by deset miliard korun. „Z materiálu je například patrné, že úvěr kraje plně pokryje nájem od Baťovy nemocnice. Ekonomické riziko je minimální,“ řekl radní Petr Gazdík (STAN).

Využití stávajícího areálu nemocnice řeší Zlínský kraj ve spolupráci s městem. V projektu počítá s vybudováním nové městské části, zamýšlená je výstavba startovacích bytů pro mladé, stejně tak i výstavba běžných bytů nebo zařízení sociálních služeb pro seniory.

Čunek: Čím víc budeme stavbu odkládat, tím víc budeme prodělávat

Podle Jiřího Čunka je Sukop možná velmi opatrný. Hejtman míní, že investice do nové nemocnice je nezbytná, současný areál je ve špatném stavu a již nyní se dává do oprav sto milionů korun ročně. „Jde o to, vidět rozvoj kraje na mnoho let dopředu. Těch sto milionů, které dáváme každoročně do oprav, vlastně vyhazujeme. Čím déle budeme odkládat rekonstrukci nebo výstavbu nové nemocnice, tím více budeme prodělávat tyto peníze,“ řekl hejtman Čunek.

Na splácení úvěru, který by si kraj na novou nemocnici vzal, existuje více variant. Buď ho půjde splácet hned od začátku čerpání půjčky, nebo splácet až po vyčerpání úvěru. Roční splátky by mohly být sto padesát nebo sto osmdesát milionů korun a šly by z nájemného od nemocnice.

Podle vedoucího týmu přípravného výboru pro výstavbu nemocnice Martina Šamaje by si zastupitelé vybrali vhodný model při schvalování úvěrové smlouvy. Výše nájmu a splátek se bude podle něj odvíjet také od aktuální situace nemocnice, pokud bude v dobrém ekonomickém stavu, mohou se splátky navýšit.