TÉMA

Kongresové centrum

Praha vypíše tendr na opravu Divadla na Vinohradech. V plánu je i nová komorní scéna

Pražský magistrát vypíše zakázku na rekonstrukci Divadla na Vinohradech. Maximální výše zakázky je stanovená na zhruba 2,7 miliardy korun. Tendr město vyhlásí letos v dubnu a opravy mají být hotové v roce 2027. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Zakázkou se radní zabývali už minulý týden, ale nakonec jej stáhli z programu jednaní. Vypsání tendru musí ještě projednat zastupitelé.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 12:48|

Začala jarní etapa Flory Olomouc. Hlavní expozice se zaměřuje na ekologickou udržitelnost

V Olomouci ve čtvrtek odstartovala jarní etapa Flory Olomouc. Hlavní expozice Mezinárodní květinové a zahradnické výstavy připomíná Království barev a dává důraz na ekologickou udržitelnost, přehlídku květin doprovodí zahradnické trhy. Připraveny jsou také workshopy, hudební vystoupení, aktivity pro děti a odpočinkové zóny. Jarní Flora Olomouc 2023 potrvá do neděle 23. dubna.
20. 4. 2023|

Hradec Králové otevřel moderní lávku přes Labe. Kritikou na její cenu se nešetří

Město Hradec Králové ve čtvrtek otevřelo lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Labe. Lávka propojila centrum města s lokalitou Aldis. Stavba 103 metrů dlouhé a 5,7 metru široké lávky stála 175 milionů korun. Jde tak o největší dokončenou investici města za poslední roky. Cena lávky je však terčem kritiky. Aktuální největší investicí města je stavba fotbalového stadionu za 650 milionů korun bez daně.
2. 3. 2023|

Ministři obrany zemí EU se shodli na potřebě připravit výcvikovou misi pro ukrajinské vojáky

Ministři obrany zemí Evropské unie se shodli na potřebě připravit výcvikovou misi pro ukrajinské vojáky, řekl v úterý šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Zdůraznil, že ministři nerozhodli přímo o spuštění mise, protože šlo o neformální setkání, shodli se ale na potřebě zahájení přípravných kroků. Po setkání ministrů v Praze také dodal, že EU je v podpoře Ukrajiny jednotná a bude jí pomáhat tak dlouho, jak to bude zapotřebí.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 19:25|

Vrcholí přípravy českého předsednictví EU. Na summit o obnově Ukrajiny by mohl přijet Zelenskyj

Přípravy českého předsednictví Evropské unii vrcholí, začne 1. července. Jedním z cílů je uspořádat summit, kterého by se zúčastnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dalšími tématy českého předsednictví mají být energetická bezpečnost, uprchlická krize a zvyšování obranyschopnosti EU.
17. 5. 2022|

Akademie věd otevřela po rekonstrukci své kongresové centrum a hotel v Třešti

Akademie věd České republiky (AV ČR) otevřela v Třešti na Jihlavsku po skoro tři roky trvající rekonstrukci své kongresové centrum a hotel v zámku. Zatím slouží jen pro interní potřeby, od června však bude moci hotel se 105 lůžky, wellness a restaurací využívat i veřejnost, řekla ředitelka Zámeckého hotelu Třešť Pavla Pěkná. AV ČR využívá novorenesanční zámek od 80. let minulého století, od města ho koupila v roce 2005. Za jeho kompletní renovaci teď zaplatila asi 240 milionů korun.
11. 5. 2022|

Ze socialistické chlouby středobodem současných krizí. Kongresové centrum se nyní připravuje na předsednictví EU

Mohutná neofunkcionalistická stavba na předpolí Nuselského mostu v Praze měla být symbolem komunistických sjezdů, na prahu milénia ale díky summitu NATO nebo zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) vykročila směrem na západ. V posledních měsících se zdá, jako by se jedna z dosud nejkontroverznějších pražských staveb stala prostorem, který má hlavní město v záloze, když je třeba. Jenom za uplynulý rok se v ní vystřídalo vakcinační centrum, asistenční centrum pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny a nyní se připravuje na akce k českému předsednictví v Radě Evropské unie.
21. 4. 2022|

Česko se vyhne scénáři s milionem běženců, řekl Rakušan. MMR podpoří miliardou rekonstrukci obecních bytů

Pražské asistenční centrum pomoci Ukrajině, které je nejvytíženější v zemi, je nově ve Vysočanech. Přestěhovalo se z Kongresového centra na Vyšehradě do bývalé bankovní budovy na náměstí OSN. V Praze se do středy přihlásilo 68 tisíc ukrajinských uprchlíků z celkového počtu 289 tisíc, kteří dostali v Česku speciální víza. Vláda ve středu představila migrační strategii, kterou ve čtvrtek hájil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve sněmovním bezpečnostním výboru. Řekl, že počet uprchlíků v Česku již příliš neroste, nepředpokládá, že by nastal extrémní scénář kalkulující s příchodem až milionu lidí z válkou sužované Ukrajiny. Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo dotační výzvu určenou obcím na rekonstrukci bytů ke střednědobému ubytování Ukrajinců. Rozdá v první fázi miliardu korun.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 16:40|

Vláda schválila priority zvládání uprchlické vlny, národním koordinátorem bude Rakušan

Premiér Petr Fiala (ODS) po středečním zasedání vlády oznámil, že kabinet schválil strategické priority pro zvládnutí uprchlické vlny z Ukrajiny. Zároveň vznikne post národního koordinátora pro migraci, který bude zatím zastávat ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Pražské asistenční centrum bude od čtvrtka přijímat uprchlíky z Ukrajiny na novém místě. Magistrát ho ve středu v podvečer přestěhuje z Kongresového centra (KCP) do Prahy 9 k metru Vysočanská.
13. 4. 2022Aktualizováno13. 4. 2022, 22:33|

Víza v Česku dostalo už přes 236 tisíc uprchlíků z Ukrajiny

Česko udělilo ukrajinským uprchlíkům od začátku války už přes 236 tisíc speciálních víz. Nejvíc lidí chodí do asistenčního střediska v pražském Kongresovém centru. Za neděli tam odbavili 1071 lidí, téměř o 250 více než v sobotu. Pražský magistrát zaplatí ukrajinským uprchlíkům v nouzovém ubytování první týden pobytu stravu. Město jim tak uhradí jídlo až do výše 200 korun denně.
28. 3. 2022Aktualizováno28. 3. 2022, 22:24|

Ukrajince spojuje ponížení, říká manželka velvyslance Olga Perebyjnisová

Ruská invaze na Ukrajinu začala přesně před měsícem. Bilanční rozhovor Studiu 6 poskytla manželka ukrajinského velvyslance v České republice Olga Perebyjnisová. Aktuální situaci na východě Evropy připomene během čtvrtka mimo jiné akce pořádaná organizací na ochranu lidských práv Amnesty International, chce vyzvat Rusko k ukončení zabíjení civilistů.
24. 3. 2022|

Pražské uprchlické centrum se přesune do Vysočan. Podle Fialy do Česka dorazilo 300 tisíc Ukrajinců

Nejpozději 14. dubna se přesune pražské a středočeské uprchlické centrum z vyšehradského Kongresového centra do Vysočan na náměstí OSN, řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Uprchlíci z Ukrajiny se nově budou moci registrovat v bývalé budově Komerční banky. Do Prahy směřuje největší část válečných uprchlíků, kteří přicházejí z Ukrajiny do Česka, centrum jich eviduje od začátku ruské invaze přes padesát tisíc. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) dorazilo do Česka už 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny.
22. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 23:05|

Pražské centrum pro uprchlíky se přesune z Kongresového centra, oznámil Hřib. Vnitro vydalo 188 tisíc speciálních víz

Pražské centrum pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny se bude přesouvat z Kongresového centra na jiné místo. České televizi to řekl primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti). Kam se centrum přesune, ale neupřesnil. Ve čtvrtek ministerstvo vnitra vydalo 7831 speciálních víz pro lidi zasažené ruskou invazí na Ukrajinu. Celkem je od začátku války dostalo 187 786 lidí. Na cizinecké policii, kde mají lidé třicet dnů na nahlášení od příjezdu do Česka, se zaregistrovalo 102 341 lidí. Ve čtvrtek jich bylo 3711.
18. 3. 2022Aktualizováno18. 3. 2022, 20:19|

Vnitro vydalo ukrajinským uprchlíkům 180 tisíc víz. Banky jim pomáhají zřizovat české účty

Ministerstvo vnitra udělilo od začátku války na Ukrajině už téměř 180 tisíc víz určených pro lidi zasažené ruskou invazí. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je Česko na hraně počtu uprchlíků, který je bez větších problémů schopno absorbovat. V zemi je už podle něj přes 270 tisíc lidí, kteří přišli z Ukrajiny.
17. 3. 2022Aktualizováno17. 3. 2022, 21:51|

Chtěli jsme zpátky, ale pak začali bombardovat i za městem, říká žena z Kyjeva. Do Česka přišlo přes 38 tisíc uprchlíků

V pátek se české cizinecké policii ohlásilo zhruba 5400 uprchlíků z Ukrajiny, kterou napadla ruská armáda. Počet nahlášených byl nižší než v předchozích třech dnech. Vyplývá to z informací, které na Twitteru zveřejnilo ministerstvo vnitra. Nově vzniklá krajská asistenční centra pomoci si zvykají na nápor běženců. Centrum na brněnském výstavišti opět vydává registrační čísla bez problémů, odbavení je plynulé. Před centrem v Praze a ve Zlíně se tvoří dlouhé fronty.
5. 3. 2022|

30 let zpět: Praha pořádala Konferenci o bezpečnosti a spolupráci v Evropě

V dnešním pražském Kongresovém centru se konala Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě na úrovni ministrů zahraničí. Tuto událost evropského významu zahájil svým projevem prezident Václav Havel. Přítomnost několika desítek ministrů zahraničí nabízela příležitost k dalším neformálním schůzkám a večer pak ke slavnostní recepci uspořádné na Pražském hradě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 1. 2022|

Musíme se přizpůsobit realitě. Nový šéf Brněnských veletrhů sází na digitalizaci a virtualizaci

Veletrhy se musí přizpůsobit nové realitě, kterou přinesla pandemie covidu. Ze dne na den totiž mohou být výstavní akce zrušeny. Podle nového generálního ředitele Veletrhů Brno Tomáše Moravce je nutné, aby byli organizátoři mnohem flexibilnější a zkrátily se přípravné lhůty. Budoucnost veletrhů vidí v hybridním modelu –⁠ lidé se budou i nadále potkávat na výstavišti, ale i virtuálně.
21. 12. 2021|

V úterý přibylo 475 nakažených, velká očkovací centra v září skončí

V úterý přibylo 475 potvrzených případů koronaviru. Je to nejnižší úterní nárůst od konce loňského srpna. Po prázdninách přestanou fungovat velká očkovací centra, města předpokládají, že je nahradí ordinace praktických lékařů a nemocnice. V Praze skončí jak Národní očkovací centrum v O2 universum, tak magistrátem provozované centrum na Vyšehradě. Epidemiolog Petr Smejkal Radiožurnálu řekl, že doporučuje opět zkrátit interval mezi dávkami vakcíny, aby lidé měli plnou ochranu dříve.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 17:10|

Teď chceme očkovat ve velkých centrech, potom spoléhat na praktické lékaře, shodují se primátoři

Epidemická situace je v České republice stále vážná. Primátoři tří největších měst se shodují, že kapacity lůžek jsou hraniční. V boji s koronavirem do budoucna chtějí spoléhat na velká očkovací centra a pak na praktické lékaře. Hosty Otázek Václava Moravce byli primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) a primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).
14. 3. 2021|

SeČTeno z Jihomoravského kraje: Covid zastavil veletrhy, někteří vinaři se zachránili v on-line prostoru

Koronavirová krize zasáhla Jihomoravský kraj výrazně, velké ztráty hlásí například Veletrhy Brno, které se dostaly do ztráty až 280 milionů korun. Vedení města i samotného výstaviště ale věří, že vystavovatelé se do moravské metropole vrátí, hledá se však i další využití pro rozsáhlý areál. Velké dopady měla krize také na vinaře, někteří se kvůli restrikcím dostali do velkých finančních problémů. Dopadům pandemie se věnuje pořad České televize SeČTeno.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 18:35|

Jak bude Praha vypadat zítra? IPR představil novou podobu hlavního města

„Praha zítra?“ je název výstavy v Centru architektury a městského plánování pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR). V pěti sekcích návštěvníkům ukazuje, jak by se v nadcházejících letech mohla změnit podoba metropole. Některé projekty se už realizují, další jsou teprve ve fázi studií. Ve většině případů je investorem hlavní město.
27. 9. 2020|

Hlasování s rozestupy. Zlínské zastupitelstvo se kvůli koronaviru sešlo v Kongresovém centru

Zvyklosti při jednání na radnicích mění hrozba nákazy koronavirem. Zastupitelé Zlína ve čtvrtek zasedali poprvé od vyhlášení karantény, přestěhovali se proto do rozlehlejšího Kongresového centra, aby mohli vytvořit bezpečné rozestupy. Jednali hlavně o hospodaření města, které pozastaví asi třetinu investic.
30. 4. 2020|

Plány pro pavilon D na brněnském výstavišti změnily obrysy. Architekti ustoupili památkářům

Společnost Veletrhy Brno se chystá na stavbu nového pavilonu D. Po dvou letech dohadů s památkáři – původní návrh měl památku příliš zastiňovat – nakonec architekti upravili návrh stavby, která v areálu výstaviště vyroste vedle cenného pavilonu C. Kromě ní by v areálu měla vzniknout i multifunkční hala.
6. 2. 2020|

Koncert pro Evu Jiřičnou. Zlínská filharmonie popřála architektce k narozeninám v „jejím“ sále

Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně ve středu večer připomněla speciálním koncertem nedávné osmdesátiny architektky a zlínské rodačky Evy Jiřičné. Jde o jeden z vrcholů druhé poloviny koncertní sezony filharmonie. Koncert se konal ve velkém sále zlínského Kongresového centra, který architektka sama navrhla.
14. 3. 2019|