Zdrogovanému řidiči soud potvrdil 15 let vězení. V podchodu pro pěší srazil seniora

Za několikanásobný pokus o vraždu si sedmatřicetiletý Roman Šupa definitivně odpyká patnáctileté vězení. Trest uložený zlínským soudem mu ve čtvrtek potvrdil olomoucký vrchní soud. Za mříže půjde kvůli řízení v Uherském Hradišti, při kterém se pod vlivem drog snažil ujet policistům. Vjel při tom do podchodu pro pěší a jednoho zde přejel. Pozdější najíždění na policisty odvolací soud překvalifikoval z pokusu o vraždu na násilí proti úřední osobě spáchané se zbraní.

Případ se stal předloni v červenci. Šupa podle obžaloby během jízdy po Uherském Hradišti ujížděl policejní hlídce až stokilometrovou rychlostí po městě. Skončil však ve slepé ulici ústící do úzkého podchodu pro pěší. Vjel do něj, v té době se v něm však nacházeli čtyři lidé včetně dvouleté holčičky.

Zachytil čtyřiaosmdesátiletého seniora s kolem a při couvání ho dvakrát přejel. Dalším dvěma ženám, z nich jedna měla v náručí batole, se podařilo z podchodu utéct. Senior utrpěl zlomeniny žeber a poranění hlavy, léčil se dva měsíce.

Později Šupa najížděl na policisty, kteří ho během pátrání zaregistrovali později při jízdě mezi Hlukem a Ostrožskou Lhotou. Těm se na poslední chvíli podařilo uskočit. Šupa se hájil tím, že nešlo o velkou rychlost a policisté měli prostor.

Ve vozidle měl navíc varnu, souzen byl proto také za výrobu a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu. Policistům se ho podařilo zadržet až po několika výstřelech a použití dalších donucovacích prostředků.

Šupa se hájil tím, že nechtěl nikomu ublížit

Proti původnímu rozsudku se odvolal žalobce, který žádal vyšší trest, ale i obžalovaný. Šupa se hájil tím, že v podchodu nikomu nechtěl ublížit. Již dříve uvedl, že zákazu vjezdu si před podchodem nevšiml a uvnitř žádné lidi neviděl. Soud mu však neuvěřil.

Nyní případ soudil vrchní soud. V případě jízdy v úzkém podchodu podle něj šlo o pokus o vraždu spáchaný na dvou a více osobách s rozmyslem. „V druhém případě jsme vyhověli obhajobě obžalovaného v tom směru, že zasahující policisty nechtěl usmrtit. Jeho jednání jsme posoudili oproti soudu prvního stupně, který ho hodnotil jako pokus vraždy, rozdílně, a to jako násilí proti úřední osobě spáchané se zbraní,“ řekl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Trest i přes mírnější kvalifikaci však zůstal stejný. „I přes určité zmírnění právní kvalifikace považujeme tento trest za přiměřený,“ doplnil mluvčí soudu. Za pokus o vraždu na více osobách muži původně hrozilo patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest.