Žádné lidi jsem neviděl, tvrdil u soudu řidič. Zdrogovaný vjel do podchodu pro chodce, přejel seniora a další lidi ohrozil

Soud za riskantní jízdu (zdroj: ČT24)

Zlínský krajský soud začal projednávat případ zdrogovaného řidiče, který loni v podchodu v Uherském Hradišti srazil a zranil seniora. Další lidi Roman Šupa ohrozil, autem najížděl i do policistů. Je obžalovaný z pokusu o vraždu a těžké ublížení na zdraví a také z výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné látky a jedu. Hrozí mu až výjimečný trest.

Loni 4. července přijel Roman Šupa, pronásledovaný policejní hlídkou, k „myší díře“ u nádraží v Uherském Hradišti. Podle obžaloby nezastavil, i když byli v podchodu lidé. V době jízdy byl pod vlivem pervitinu.

Na konci podchodu vedla babička dvouleté dítě, stačila uskočit, auto dětský kočár zničilo. „Nevěděla jsem, kam mám utíkat, co se stane,“ řekla ohrožená chodkyně. „Do dneška jsem přesvědčená, že kdybych zakopla a spadla, tak auto bylo na mně,“ dodala. Kvůli potížím se srdcem byla po incidentu na jednotce intenzivní péče. Další dvě ženy, které stály poblíž, uvedly, že na ně řidič po projetí podchodu vyplázl jazyk.

Senior: Auto mě třikrát přejelo, křičel jsem bolestí

Uprostřed tunelu stál čtyřiaosmdesátiletý Josef Bahula. Auto ho poranilo a opakovaně přejelo. Důchodce zachránil instinkt, vleže se přitiskl co nejblíž ke zdi. „Byl jsem při vědomí, ale měl jsem strašné bolestil. Dovedete představit, když přes vás jede auto a třikrát vás přejede. Celý jsem byl zalitý krví. Křičel jsem bolestí, ať už nejede,“ popsal. Dodnes trpí bolestmi nohy a kulhá. Lékaři i znalci se shodli, že nezemřel jen souhrou šťastných náhod.

Podchod měří na šířku dva metry, šířka auta, které obžalovaný řídil, je sto osmdesát pět centimetrů. Zbývalo necelých osm centimetrů na každé straně auta.

Jediné, co jsem chtěl, bylo ujet, tvrdil u soudu řidič

Roman Šupa soudu řekl, že tři dny před událostí nespal a zkonzumoval během nich asi pět gramů pervitinu. Zákazu vjezdu si prý před podchodem nevšiml. „Hradiště moc neznám, neuvědomil jsem si, že jedu podchodem pro chodce. Žádné lidi jsem v podchodu neviděl. V daný moment jsem měl za to, že mám pod autem kolo, proto jsem se snažil vycouvat,“ řekl ke zranění seniora, kterého se podle obžaloby pokusil vozem třikrát přejet.

Divokou jízdu Šupa ukončil až v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku, kde sjel z cesty do sadu. Pak podle obžaloby agresivně najížděl proti policistům, kterým se ho podařilo zadržet až po několika výstřelech.

Obžalovaný odmítl, že by chtěl policisty zranit nebo usmrtit. „Jediné, co jsem chtěl, bylo ujet, Proto jsem projel mezi nimi, a ne na ně,“ vysvětlil Šupa. Zasahující policisté ale uvedli, že museli před jedoucím autem na poslední chvíli uskočit.

Žalobce: Takovou lhostejnost jsem ještě neviděl

Šestatřicetiletý Roman Šupa je několikrát trestaný. U soudu nic z osudného dne nepopřel, nikomu z přítomných se neomluvil. „Takovou míru lhostejnosti ve vztahu k následku svého konání jsem u obžalovaného ještě nezažil,“ řekl státní zástupce Martin Malúš.

Znalec z oboru psychiatrie Pavel Konečný uvedl, že Šupa trpí disociální poruchou osobnosti, jejímž důsledkem je zneužívání metamfetaminu. „V době činu byl ve stavu akutní intoxikace. Jednal zkratkovitě. Pervitin ovlivnil jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti, ale v žádném případě nebyly vymizelé,“ řekl znalec.

Hlavní líčení bude pokračovat ve středu. Romanu Šupovi hrozí patnáct až dvacet pět let ve vězení, případně i trest výjimečný.