Policisté odložili případ úmrtí pacientky. Nezjistili, kdo ve Zlíně zaměnil vodu v přístroji za dezinfekci

Kriminalisté odložili případ úmrtí pacientky a těžkého ublížení na zdraví druhé pacientky, k nimž došlo ve zlínské krajské nemocnici. Obě ženy podstoupily gastroendoskopické vyšetření, při kterém zdravotnický personál zaměnil demineralizovanou vodu za dezinfekční přípravek na oplach přístrojů. Policie nezjistila potřebné důkazy k zahájení trestního stíhání.

„Provedené prověřování jednoznačně potvrdilo, že k ublížení na zdraví u obou žen došlo v důsledku selhání zdravotnického personálu,“ informovala mluvčí policie Zlínského kraje Monika Kozumplíková. Podle kriminalistů došlo k porušení směrnice o skladování desinfekčních přípravků, na což nemocnici upozornili.

Kdo ale tekutiny skladované vedle sebe zaměnil, není podle vyšetřovatelů možné určit. Na oddělení totiž pracovníci nevedli evidenci osob, které s přípravky manipulovaly. Vyšetřující si vyžádali i odborná vyjádření z oboru zdravotnictví, nařídili soudní pitvu a vyslechli zaměstnance a pacienty nemocnice.

Podle mluvčího nemocnice Egona Havrlanta se nyní demineralizovaná voda odebírá z nemocniční lékárny s průkazným označením názvu a v nádobách zcela jiného tvaru, než je balení dezinfekce.

„Na pracovišti je zavedeno značení nádob, které jsou součástí vyšetřovacího přístroje, kde je uvedeno datum, čas a jméno osoby, která je plnila. Vše se také zaznamenává do provozního deníku. Tímto opatřením je prokazatelně dohledatelné, kdo nádobu plnil. Denně dělá kontroly pracoviště úseková sestra a nepravidelně i vrchní sestra interního oddělení,“ sdělil Havrlant.

Stejným přístrojem vyšetřili lékaři dalších téměř třicet pacientů

„Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti až poté, co obdrželi trestní oznámení od pozůstalých po zemřelé sedmaosmdesátileté ženě ze Zlína a po několika dnech také od rodinných příslušníků sedmdesátileté ženy z Vizovic, která po stejném vyšetření utrpěla těžké zranění a byla hospitalizovaná několik týdnů v nemocnici,“ uvedla Kozumplíková. Starší z žen podstoupila vyšetření 18. března a zemřela tři dny poté.

Nemocnice se podle Havrlanta v obou případech s poškozenými mimosoudně vyrovnala a omluvila se jim. „Od začátku jsme byli s rodinami obou pacientek v kontaktu, chovali jsme se k nim otevřeně, nic jsme netajili a průběžně jsme je o vývoji situace informovali. Jsme rádi, že druhá z pacientek si neodnesla zásadní zdravotní následky, je v pořádku a dále dochází do naší ambulantní péče,“ podotkl mluvčí. Případem se bude zabývat ještě škodní komise nemocnice.

Kromě dvou uvedených pacientek vyšetřili lékaři stejným přístrojem od 18. do 20. března 2019 další téměř tři desítky osob, u nichž se zásadní zdravotní následky po vyšetření neobjevily. Na přítomnost desinfekčního prostředku v přístroji upozornil jeden z lékařů 20. března dopoledne.