Nakažení salmonelou dostanou odškodnění. Zlínská nemocnice zaplatila už polovině z nich

Nakažení salmonelou dostanou odškodné (zdroj: ČT24)

Odškodnění za dvě mimořádné události, které na jaře zasáhly pacienty i zaměstnance, řeší vedení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. V polovině března se salmonelózou nakazilo 68 lidí. O týden později navíc zemřela pacientka pravděpodobně kvůli záměně tekutin při vnitřním vyšetření. Oba případy prošetřuje policie.

Nemocnice začala postiženým pacientům vyplácet odškodnění. „Všem poškozeným se znovu omlouváme. Můžeme říci, že již polovina dostala své peníze. Jde o částky v řádech desítek tisíc korun. Tu zbylou polovinu vyzýváme, aby se co nejdříve ozvala na právní oddělení,“ řekl mluvčí nemocnice Zdeněk Dvořák.

Instituce už musela zaplatit i pokutu 310 tisíc korun hygienikům a veterinářům. Teď má kuchyně přísnější režim včetně kontroly původu potravin a po rekonstrukci také nové vybavení. „V příštím týdnu proběhne výběrové řízení na nového vedoucího stravovacího zařízení,“ uvedl Dvořák.

K pacientům i zdravotníkům se dostaly bakterie salmonely v nedopečeném kuřecím mase. V polovině března nemoc postihla 68 lidí, například matku těsně po porodu císařským řezem.

Nakažená pacientka Eva Pavlíčková situaci krátce po otravě popsala: „Jako nejhorší následek v tuto chvíli vnímáme ztrátu kojení, která přišla v důsledku té dehydratace a nemoci. A obáváme se toho, jestli bude mít nějaký další vliv na syna v budoucnu, na jeho zdravotní stav. Nikdo se nám ani neomluvil, nenabídl žádné odškodnění.“

Nemocnice řeší i smrt pacientky kvůli chybě při vyšetření

Hromadná nákaza nebyla letos na jaře jedinou mimořádnou událostí v největší nemocnici Zlínského kraje. Zhruba o týden později tam po endoskopickém vyšetření zemřela jedna pacientka a druhá utrpěla vážné vnitřní poranění. Někdo z personálu se přehmátl a do přístroje k prohlížení trávicího traktu nalil namísto vody žíravinu.

Nová opatření už záměnu nedovolí. „Zatímco neškodná kapalina, která se používá při vyšetření, je v kulaté nádobě, tak dezinfekce je v hranaté, podstatně větší nádobě. Tato nádoba, tedy dezinfekce, je navíc skladována ve zcela jiné místnosti,“ vysvětlil Dvořák. Nemocnice teď jedná o odškodnění s pozůstalými i s druhou pacientkou, která poleptání přežila.

Hromadnou infekcí i tragickým omylem při vyšetření se dodnes zabývají také kriminalisté. „Dokončujeme výslechy svědků a vyhodnocujeme odborná vyjádření z oboru zdravotnictví, která jsme obdrželi. Některé bude potřeba ještě doplnit,“ řekla mluvčí policie ve Zlíně Monika Kozumplíková. Potrvá to ještě řádově týdny. Zatím policie nikoho neobvinila.