Papež František se setkal s českými poutníky. Přijal sochu Anežky České

Věřící z Česka dorazili do Vatikánu na závěr národní pouti. Papež František jim věnoval část obvyklé generální audience. S několika z nich se neplánovaně setkal tváří v tvář a také přijal dar, který mu věnovali, sochu Anežky České. Právě třicáté výročí jejího svatořečení národní pouť připomenula.

Na Svatopetrské náměstí přišli lidé z celého světa, jeden z mnoha sektorů obsadili poutníci z Česka. Papež František si jich všiml. Dvouměsíční Editě Anežce požehnal přímo v papamobilu a na dálku od matky vyzvídal její věk a jméno.

Pěvecký výkon sboru z velehradského gymnázia papež František ocenil už při duchovní promluvě, věnoval mu kompliment před celým náměstím. „Děkuji sboru, který tady zpíval. Ať vám všem Pán požehná,“ řekl papež František. O pár minut později studenty pochválil i osobně.

Šest českých dětí bylo s papežem ze všech středečních hostů na audienci vůbec nejdéle. Čtvrt hodiny v jeho společnosti jezdily papamobilem. Překvapení z mimořádné příležitosti bylo tak velké, že se s hlavou katolické církve sotva pozdravily. „Řekl jsem mu tak asi jen to čau, protože moc nebyl čas,“ svěřil se Patrik Čížek z pražské farnosti u kostela sv. Anežky České na Spořilově.

Poutníkům z Česka papež věnoval celkem nejvíc času i kvůli soše Anežky České. Autoři mu ji osobně předali i s výtěžkem finanční sbírky pro chudé. „Ještě teď se mi třese ruka, hlas, všechno,“ popsal po setkání autor sochy Daniel Trubač.

Na sochu s korunou Anežky České vyryl Trubač kromě slov modliteb i verše Jaroslava Seiferta. Ozdobil ji též skleněnými krystaly v národních barvách a otisky prstů poutníků.