Jen sto metrů nad mořem se proletí čeští vojáci. Na speciální výcvik zamířili za polární kruh

UvR: Čeští letci odletěli na cvičení do švédského Vidselu (zdroj: ČT24)

Čeští vojenští piloti z Čáslavi odletěli za polární kruh do Švédska. Na základně tamní armády ve Vidselu se budou cvičit v ostré střelbě raketami i kanony z paluby letadel.

Základna ve švédské vesnici Vidsel představuje největší území v Evropě pro testování letounů a raket. „Budeme nacvičovat ostré střelby raketami vzduch-vzduch, to znamená na cvičné terče. A také střelbu z kanonu na tažený terč, v podstatě na rukáv. Není to tak často, jak bychom si přáli, takové cvičení je jednou za šest let,“ popsal úkol českých vojáků pilot gripenu Radoslav Matula.

Na cvičení odletělo z Čáslavi nákladním letounem CASA ve čtvrtek brzy ráno sedm desítek techniků. Po nich na sever zamířila trojice bitevníků L-159 se sedmi piloty a za nimi odstartovalo kvarteto gripenů s osmi členy posádky.

Patnáct pilotů bude ostrou střelbu na severu Evropy trénovat dva týdny. „Souběžně budou piloti trénováni v létání v nízkých letových hladinách, bavíme se o výšce někde sto metrů nad terénem, respektive nad mořem. Tento druh výcviku není v podmínkách České republiky možný,“ vysvětlil mluvčí základy v Čáslavi Tomáš Maruščák.

Bitevník L-159 Alca
Zdroj: ČT24

„Zcela záměrně byli pro tento úkol vybráni mladší piloti letky. Budou tu zkušenost držet a předávat ji dalším a dalším generacím, které na L-159 přijdou,“ uvedl velitel letky Denis Dúbravčík. Piloti budou nacvičovat i tankování za letu.

Zabezpečení českým vojákům poskytne švédská strana. Sever Skandinávie je pro tuzemské letce známým prostředím, výcvikem tam prošli už v minulosti.