Ani Moskva, ani Dallas. Brněnští politici vyhlašují nové hlasování o jménu výletní lodi

Z pojmenování opravené lodě brněnského dopravního podniku, která má letos vyplout po mnoha letech na Brněnskou přehradu, se stalo politikum. Vedení města rozhodlo, že neponese původní název Moskva z roku 1955, který si Brňané vybrali v anketě. Byl podle nich poplatný době. Navrhují proto pojmenování Bratislava nebo Morava, o předem vybraných možnostech lidé budou opět hlasovat v anketě.

Definitivně mají rozhodnout lidé buď hlasováním na portálu Brno ID, případně osobním hlasováním v březnu. Budou volit mezi dvěma názvy, které vybrali politici. Moskva v nabídce nebude, přestože v anketě dopravního podniku se stala jednoznačným favoritem, stejně tak by pro toto jméno byli většinově například čtenáři portálu iDNES.cz.

Lidé z dopravního podniku se k Moskvě klonili hlavně kvůli návratu k historii, ač je zřejmé, že byl název poplatný době.

Změnu inicioval náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL), podle jeho stranického kolegy a radního Jaroslava Suchého za iniciativou stojí společně s náměstkem primátorky Tomášem Koláčným (Piráti). Hladík už dříve uvedl, že „každým pojmenováním vysíláme nějakou zprávu, nějakou hodnotu. Nevnímám žádný důvod, proč pojmenovávat loď po hlavním městě Ruska“.

Loď Moskva v zastávce Veverská Bítýška v roce 1984
Zdroj: bmhd.cz

Suchý řekl, že z jeho pohledu byla „loď pojmenována v nějakém historickém kontextu, který dnes už neoslavujeme“. Po roce 1989 plula pod jménem Dallas. K tomuto jménu však není možné se vrátit, protože stejný název má jedno ze současných moderních plavidel.

Podobně vnímají změnu názvu čtyři zástupci ODS ve vedení města. „Při veškerém respektu k pamětníkům a k tehdejším zaměstnancům dopravního podniku, kteří svépomocí loď postavili, se domníváme, že s přihlédnutím k historickému kontextu není příliš šťastné se vracet k názvu lodi Moskva,“ napsali.

Piráti na dotazy neodpověděli, jediný zástupce koaliční ČSSD Oliver Pospíšil bere problematiku s nadhledem, hlasování o názvu je podle něj dobrým řešením. „Nechť se mají možnost vedle navržených jmen vyjádřit i k původnímu názvu Moskva,“ uvedl Pospíšil. Že by nemusely být konečnou verzí hlasování pouze jména Bratislava a Morava, připouštějí i zástupci ODS.

Nové jméno má odkazovat na partnerské město nebo historickou loď

Navrhovaná jména vycházejí z principů pojmenovávání lodí. Bratislava je jedním z partnerských měst, název Morava nesla jedna ze dvou lodí, která zahajovala provoz na Brněnské přehradě a dnes již neexistuje.

Radní se vůbec nezabývali například možností, že by se loď jmenovala Carolus, což byl parník, který byl první lodí, která vozila veřejnost v Brně. Povolení plout po Svratce získala před 125 lety.