U Hořesedel začala stavba nového úseku dálnice D6. Hotový má být za dva a půl roku

Události: Dálnice D6 se má výrazně přiblížit ke Karlovým Varům (zdroj: ČT24)

U Hořesedel na Rakovnicku začala stavba nového úseku dálnice D6, hotový má být v létě 2025. Naváže na vznikající úsek D6 u Krupé. Ve středních Čechách zbývá ještě udělat úsek u Hořoviček, i jeho stavba má začít letos. Další části ještě chybí v Karlovarském a Ústeckém kraji. Úsek u Hořesedel bude dlouhý přes devět kilometrů a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za něj zaplatí skoro 1,9 miliardy korun bez DPH. Velkou část pokryje evropská dotace. Prahu a Karlovy Vary by měla kompletní dálnice propojit v roce 2027 nebo 2028.

Část dálnice vedoucí kolem Krupé by měla být hotová příští rok. „Ještě bychom letos na jaře rádi rozestavěli ten navazující, další, obchvat Hořoviček, a před koncem letošního roku, nejpozději na začátku roku příštího ten poslední úsek před Lubencem mezi Petrohradem a Lubencem,“ nastínil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). V dalších dvou letech, 2024, 2025 by měly začínat stavby na území Karlovarského kraje.

Poslední zbývající stavba D6 ve středních Čechách, a to u Hořoviček, bude stát 1,5 miliardy korun. Na karlovarské dálnici kromě toho ještě zbývá dostavět čtyři úseky v Karlovarském kraji a jeden v Ústeckém kraji.

Stavba D6 u Hořesedel
Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic ČR

D6 u Hořesedel odvede dopravu ze stejnojmenné obce, kudy nyní prochází silnice I/6, která je dopravně zatížená. Po dokončení dálnice se z I/6 stane silnice druhé třídy. Stavbaři budou muset vybudovat i sedm mostů na dálnici, čtyři nad dálnici a jeden železniční most.

„Nebezpečné úrovňové křížení s železniční tratí u Rozkoše bude na dálnici nahrazeno mimoúrovňovým. Nová čtyřpruhová komunikace bude výrazně bezpečnější a umožní všem řidičům plynulejší jízdu,“ uvedl ředitel ŘSD Radek Mátl.

D6 u Krupé
Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic ČR

Resort chce urychlit přípravu úseku před Karlovými Vary

Podle Kupky je nyní důležitá především příprava dalších dálničních staveb, protože vláda podle něj už dala najevo, že zajištění peněz na investice jsou pro ni zásadní. „Je to další důležitá podmínka pro nastartování ekonomiky a i pro další kroky celé země do budoucna. Taky si troufnu tvrdit, že se podaří finanční prostředky zajistit i v dalších letech,“ doplnil.

Podle něj chce ministerstvo a ŘSD letos a příští rok urychlit přípravu úseků před Karlovými Vary. Na nich je třeba dořešit majetkoprávní vypořádání či přeložku sítí, v případě vedení dálnice pod Andělskou horou, která je na Karlovarsku oblíbeným poutním místem, bylo podle Kupky třeba najít shodu i s památkáři.