TÉMA

Okres Rakovník

Bydlení nejspíš v blízké době nezlevní. Ministerstvo proto plánuje nový systém, má ho učinit dostupnějším

Nákladné bydlení bude nejspíš přetrvávat delší dobu. Plán centrální banky totiž počítá s udržováním aktuálně vysokých úrokových sazeb, od kterých se odvíjí i ceny hypoték. Kvůli tomu se přitom zvyšuje poptávka po nájemním bydlení, a to proto také zdražuje. Dle ministerstva pro místní rozvoj je přes milion lidí ohroženo bytovou nouzí. Resort tak chce vytvořit systém, díky kterému má být bydlení dostupnější.
11. 3. 2023|

Státní veterinární správa zruší zákaz venkovního chovu drůbeže, který zavedla kvůli ptačí chřipce

Státní veterinární správa (SVS) od 3. března ruší mimořádné veterinární opatření z poloviny loňského prosince zakazující chov drůbeže ve venkovních prostorech v souvislosti s šířením vysoce patogenní ptačí chřipky. Nákazová situace se zlepšila. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Za letošní rok se potvrdilo sedmnáct ohnisek nákazy, naposledy v Krušovicích na Rakovnicku. Loni jich bylo dvacet a nákaza zasáhla i největší velkochov v Česku, kde bylo 750 tisíc nosnic.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 17:08|

U Hořesedel začala stavba nového úseku dálnice D6. Hotový má být za dva a půl roku

U Hořesedel na Rakovnicku začala stavba nového úseku dálnice D6, hotový má být v létě 2025. Naváže na vznikající úsek D6 u Krupé. Ve středních Čechách zbývá ještě udělat úsek u Hořoviček, i jeho stavba má začít letos. Další části ještě chybí v Karlovarském a Ústeckém kraji. Úsek u Hořesedel bude dlouhý přes devět kilometrů a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za něj zaplatí skoro 1,9 miliardy korun bez DPH. Velkou část pokryje evropská dotace. Prahu a Karlovy Vary by měla kompletní dálnice propojit v roce 2027 nebo 2028.
7. 2. 2023Aktualizováno7. 2. 2023, 11:39|

Má zde vést úsek dálnice D6, archeologové teď na Rakovnicku odkryli vzácnou pec

Na místě budoucích obchvatů Hořesedel a Hořoviček na Rakovnicku, které budou dalšími úseky dálnice D6, pracují archeologové a hlásí nečekaný nález. Odkryli podle nich velmi vzácnou pec. Výstavba obchvatů už nyní nabírá oproti původním plánům zpoždění, silničáři ale tvrdí, že kvůli peci k dalšímu posunu začátku výstavby nedojde –⁠ a to i přesto, že archeologické nálezy v minulosti už několik staveb zdržely.
1. 12. 2022|

Jihočeské úzkokolejky opustily historické vozy. Odvoz nařídila insolvenční správkyně, šéf místních drah nesouhlasí

V Kněževsi na Rakovnicku budou nově deponované dva historické úzkorozchodné železniční vozy z majetku zkrachovalých Jindřichohradeckých místních drah (JHMD). Rozhodla o tom insolvenční správkyně. JHMD na sebe v září podaly insolvenční návrh. V říjnu přestaly na tratích z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a Obrataně jezdit vlaky, cestující zůstali odkázáni na autobusové linky.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 17:11|