Likvidace bolševníku je povinná, hrozí vysoké pokuty

Události v regionech: Povinná likvidace bolševníku (zdroj: ČT24)

Vlastníci pozemků v Česku musí podle zákona cíleně likvidovat bolševník. Tato invazivní rostlina může způsobit vážné popáleniny. K likvidaci musí dojít i několikrát za rok, v opačném případě za to majitelům pozemků hrozí pokuta, právnickým osobám až do milionu korun. Se zneškodněním mohou pomoci i kraje, náklady však mohou vymáhat po majitelích pozemků.

Bolševník pravidelně ničí například pracovníci Povodí Ohře. Musejí mít silné oblečení, a to i přesto, že v Česku aktuálně panují tropické teploty. „Musíme mít dlouhý rukáv, ochranné rukavice, ochranné brýle, holínky,“ vysvětlil vodohospodářský dělník Povodí Ohře Lubomír Štepanovský.

Invazivní rostlina může kůži poleptat, někdy nepomůže ani oblečení. „Dělá těžké kožní reakce, čili doopravdy popáleniny a puchýře. Neznamená to ale, že bolševník musí být v kontaktu přímo s kůží,“ řekl primář kožního oddělení Karlovarské krajské nemocnice Tomáš Pospíšil s tím, že člověk se může popálit i přes oděv.

Regulace bolševníku je povinná, na svém pozemku ho musí ničit každý majitel. „Mění složení rostlin, zasahuje do něj poměrně dominantně, proto musíme regulovat jeho počet,“ vysvětlila mluvčí Povodí Ohře Dana Zikešová.

Pokuta až milion korun

Bolševník roste nejvíce na západě Čech, kromě toho ale také na Rakovnicku nebo kolem Mníšku pod Brdy. Rostlinu dokonce objevili i v Orlických horách. „Zavlečení nebo šíření invazních druhů z unijního seznamu je přestupek. Za něj hrozí pokuta pro fyzické osoby až do částky deset tisíc korun, pro právnické a podnikající fyzické osoby až jeden milion,“ shrnula mluvčí ministerstva životního prostředí Veronika Krejčí.

Tuto povinnost by mohly nově kontrolovat obce s rozšířenou působností. Nařízení se ale týká i jiných invazivních druhů – nejznámější jsou například lupina nebo křídlatka. Na tento seznam však patří i desítky dalších rostlin. „Rostliny by mohly přeskákat i na naše pěkně upravené pozemky, roste nám tady vzácná smilková tráva,“ řekl provozovatel Husovy boudy v Peci pod Sněžkou Libor Konkolský.

Pokud majitel na svém pozemku invazní plevel nezlikviduje, může to bez jeho souhlasu udělat kraj a náklady pak vymáhat zpět. V některých případech může stát pomoci formou dotace.