Soud zamítl odvolání bruntálského exzastupitele Makaye, schvaloval ruskou agresi

Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě zamítl odvolání někdejšího bruntálského zastupitele za SPD Daniela Makaye, který byl odsouzen za výroky schvalující ruskou vojenskou agresi na Ukrajině. V únoru napsal na Facebook, že ruský vůdce Vladimir Putin je borec a odzbrojí „ukrofašisty“ a že by Rusko mělo na Ukrajinu shodit vodíkovou bombu. Okresní soud v Bruntále mu za to uložil peněžitý trest 45 tisíc korun.

Od Makaye i jeho slov se distancovalo vedení Bruntálu i SPD. Komunální politik, který letos do zastupitelstva nekandidoval, se odvolal. Rozsudek je už pravomocný. Přípustné je jen dovolání jako mimořádný opravný prostředek.

Soudce ve zdůvodnění uvedl, že rozsudek okresního soudu byl věcně správný. „S hodnocením soudu souhlasíme. Proto jsme rozhodli o zamítnutí,“ řekl. Dodal, že výše peněžitého trestu je odpovídající a odpovídá i majetkovým poměrům obžalovaného. S tím ale nesouhlasí odsouzený. „Toto není spravedlnost. Budu se dovolávat,“ řekl po skončení líčení. Dodal, že peněžitý trest nezaplatí.

Makay u soudu v Bruntále i ve čtvrtek své výroky obhajoval tvrzením o tom, že na Ukrajině působí fašisté a ukrajinská vláda nechává zabíjet Rusy. Bývalý zastupitel tvrdí, že jeho výroky směřovaly výhradně proti údajným ukrajinským fašistům. „Nevěřím, že žiji v právním státě,“ prohlásil Makay.

Komentáře, za které byl odsouzen, Makay na svůj profil přidával z Tanzanie, kde byl na služební cestě. „Putin je prostě borec. Věřím, že se mu podaří odzbrojit ukrofašisty,“ napsal Makay na svém profilu na Facebooku. V dalším příspěvku například uvedl, že by jako bývalý profesionální voják navrhoval použití i vodíkové bomby nižší tonáže.

Před soudem se označil za antifašistu a antikomunistu. „Vůbec nerozumím tomu, proč je omezována svoboda slova. Celé to bylo namířené proti fašismu na Ukrajině, nic nebylo proti ukrajinskému lidu. Mám na Ukrajině přátele, vozil jsem tam humanitární pomoc,“ pronesl před soudem. Podle něj je jasné, že fašisté na Ukrajině jsou. „Ukrajinská vláda proti nim nezasahuje, nechá zabíjet obyvatele Ruské federace,“ tvrdil Makay u soudu.

Rusko vojensky napadlo Ukrajinu 24. února a okupuje část jejího území. Ukrajinským silám se ale podařilo původní plány Kremlu na výměnu režimu v Kyjevě odrazit a vzdorují i na frontě. Nejprve donutili Moskvu stáhnout jednotky ze severu Ukrajiny, později v protiofenzivách ukrajinští vojáci osvobodili většinu Charkovské oblasti a také západní břeh Dněpru na jihu země.

Ruští okupanti se za měsíce trvání konfliktu dopustili řady činů, které jsou vyšetřovány jako válečné zločiny. Evropský parlament a některé země včetně Česka v reakci označily Rusko za stát podporující terorismus, případně přímo ruský režim za teroristický.