Starostou Prahy 10 zvolili zastupitelé Martina Valoviče z ODS

Novým starostou Prahy 10 je Martin Valovič (ODS), který dosud působil jako místostarosta městské části. Na čtvrtečním ustavujícím jednání ho zvolili zastupitelé Společně pro Prahu 10 (ODS a TOP 09) a koalice Vlasta, STAN a KDU-ČSL. Koalice má ve 45členném zastupitelstvu 26 hlasů, dva z nich získala přestupem dvou zastupitelů zvolených za ANO do klubu Společně pro Prahu. Praha 10 je podle počtu obyvatel po Praze 4 druhou největší městskou částí, loni v ní žilo asi 114 400 lidí.

Volby v Praze 10 vyhrála koalice Společně pro Prahu 10, která získala 14 mandátů. Druhá koalice Vlasta a STAN s podporou lidovců má deset mandátů a třetí ANO devět. Do zastupitelstva se dostali ještě Piráti s osmi křesly a SPD, Trikolora a Nezávislí kandidáti se čtyřmi.

Zastupitelé Jaroslav Štěpánek a jeho dcera Tereza Hauffenová byli sice zvoleni za ANO, ale po volbách podle informací serveru Seznam Zprávy přestoupili do ODS, a stali se tak součástí koalice.

Valovič byl jediným navrženým kandidátem na starostu, volba byla tajná. Hlas mu dalo 30 zastupitelů, tedy ještě o čtyři více, než má koalice. „Vím, že to nebudeme mít lehké, protože nás nečekají úplně jednoduché časy,“ řekl nový starosta po svém zvolení. Dodal, že nové vedení bude brát v potaz hlas opozice, pokud bude racionální.

Valovič za zásadní témata označil pomoc obyvatelům ve složité ekonomické situaci, plánovanou rekonstrukci radnice, stavební rozvoj, kapacity školství, zdravotní a sociální služby nebo kvalitní veřejná prostranství.

Kritika opozice kvůli počtu místostarostů

Zástupci opozice nyní kritizovali fakt, že v devítičlenné radě městské části má být pět místostarostů, z nichž čtyři budou z klubu Společně pro Prahu 10. „Nechápu, proč při současném rozložení sil, kdy tu máme dva subjekty, je potřeba tak vysoký počet místostarostů,“ uvedla například Zuzana Freitas Lopesová (Piráti). Koalice na to nereagovala.

V roce 2018 vyhrála volby v Praze 10 se ziskem 11 mandátů koalice Vlasta. Druzí skončili Piráti s deseti mandáty, třetí ODS s osmi křesly a čtvrté ANO získalo sedm zastupitelů. TOP 09 získala šest křesel a do zastupitelstva se dostalo také hnutí Starostové pro Prahu, které obsadilo tři mandáty.

Koalici vytvořili Vlasta, Piráti a ODS a starostkou se stala tehdejší senátorka Renata Chmelová (Vlasta). Tu letos v červnu zastupitelé opozice i koalice s výjimkou Vlasty odvolali, volební období vedení radnice dokončilo bez starosty.