Primátorkou Třince je opět Věra Palkovská z Osobností pro Třinec

Primátorkou Třince na Frýdecko-Místecku se v pátek opět stala Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec). Na ustavujícím zasedání pro ni hlasovalo 18 z 33 přítomných zastupitelů. Město povede koalice uskupení Osobnosti pro Třinec, KDU-ČSL a Společně pro Třinec. V zastupitelstvu, které má 33 členů, bude mít koalice většinu 18 hlasů.

V jedenáctičlenné městské radě mají podle koaliční dohody Osobnosti pro Třinec osm míst, KDU-ČSL dvě a Společně pro Třinec jedno. Osobnosti pro Třinec budou mít kromě postu primátorky také dva náměstky a pět radních, lidovci jednoho náměstka a radního a uskupení Společně pro Třinec bude mít jednoho náměstka.

Palkovská bude mít na starosti investice a krizové řízení. Za Osobnosti pro Třinec budou jejími náměstky Ivo Kaleta a Radim Kozlovský, kteří jimi byli také dosud. Kaleta bude mít nadále v gesci rozpočet nebo zadávání veřejných zakázek a Kozlovský například školství, kulturu či sociální oblast.

Za lidovce bude náměstkyní Pavla Golasowská, která se bude starat mimo jiné o problematiku bezdomovectví. Svou funkci bude vykonávat jako neuvolněná. Za Společně pro Třinec bude náměstkem Ivo Kantor, který bude mít na starost dopravu a životní prostředí. Radními za osobnosti pro Třinec budou Lucie Fremrová, Jana Kantorová, Štěpán Rucki, Bohdan Sikora a Regina Szpyrcová, za lidovce pak Wiesław Wania.

Opozice kritizovala především zvýšení počtu náměstků. V minulém období měla primátorka pouze dva. Padl také návrh na snížení počtu radních na devět a počtu uvolněných náměstků na dva, který ale nebyl schválen. Palkovská poukazovala na to, že město čeká řada úkolů, například v souvislosti s ekonomickou krizí či válkou na Ukrajině. Opozice rovněž navrhla protikandidáta na funkci primátora, a to Mariana Plucnara (ČSSD a nezávislí kandidáti), který ale neuspěl.

„Musíme ustát dopady války na Ukrajině, energetické krize, inflace. Chceme pomoci lidem v té složité situaci. Jinak máme rozjetou celou řadu investic, dobíhá rekonstrukce ulice Kaštanové, dobíhá výstavba parkovacího domu, pokud se nám podaří získat dotaci, chceme rekonstruovat autobusové stanoviště, zcela modernizovat kino, těch investičních akcí je hodně,“ předeslala Palkovská.

Osobnosti přišly o osm mandátů

Ve slezském městě letos znovu vyhrály volby Osobnosti pro Třinec. Oproti minulému období ale přišly o osm mandátů, získaly jich 13. Lidovci, kteří s nimi dosud město vedli, získali tři křesla, takže pro většinu v zastupitelstvu musela dosavadní koalice ještě někoho přibrat. Shodu našla s uskupením Společně pro Třinec, které má dva mandáty.

V opozici zůstává ANO s osmi mandáty, Nezávislí s pěti křesly a ČSSD a nezávislí kandidáti s dvěma zastupiteli.

Ustavující zastupitelstvo se uskutečnilo v pozdější lhůtě, než stanovuje zákon o obcích. U obcí, kde volby stížnostem nečelily, což byl i Třinec, se zastupitelstva měla konat nejpozději v pondělí 24. října. Oprávnění dosavadního starosty na svolání zastupitelstva uplynutím lhůt ale nezaniká, vyplývá totiž přímo z paragrafu 103 zákona o obcích, čehož Třinec využil.