SPOLU si chce v Praze namluvit STAN a Piráty. Jednat budeme i s ANO, vzkázal Svoboda

Události: Vyjednávání o koalici v Praze (zdroj: ČT24)

V komunálních volbách v Praze zvítězila koalice SPOLU před ANO. Obě uskupení mají v zastupitelstvu většinu, ale lídr SPOLU Bohuslav Svoboda (ODS) se takovému spojenectví brání. Chtěl by raději dojednat koalici se STAN a Piráty. I ti ostatně zmírnili svoji předvolební rétoriku, jíž se vůči SPOLU vymezovali. V neděli v Událostech nicméně Svoboda řekl, že je připravený jednat i s ANO.

„Zatím žádné jednání (o povolebním uspořádání) neproběhlo, není k tomu důvod. Teprve budeme mít první jednání zastupitelského klubu. Já jsem trpělivý, je i setrvačnost vztahů, které jsou v době volební kampaně zjitřené. Jsem pro to, aby byla silná koalice, kterou bude spojovat obsah, vize,“ uvedl lídr pražské kandidátky ANO Patrik Nacher ve vysílání ČT24. V opačném případě podle něj hrozí, že bude mít vzniklá koalice na pražském magistrátu „jepičí život“. Dodal, že je připravený i na opoziční roli.

Ale pokud by se Nacher stal nyní po komunálních volbách například náměstkem primátora nebo radním, podle vlastních slov by se vzdal poslaneckého mandátu. Obojí by prý dělat nemohl.

Interview ČT24 25. 9. 2022 - Patrik Nacher (zdroj: ČT24)

Výsledky v Praze byly kompletně známy až v neděli ráno. Již večer ale bylo patrné, že k vítězství kráčí koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Její lídr Bohuslav Svoboda dal najevo, že by chtěl mít na pražském magistrátu koalici na půdorysu vlády.

Nejprve se chtěl Svoboda setkat s představiteli STAN, schůzka se odehrála v neděli večer. Obě uskupení diskutovala hlavně o programových shodách. STAN na schůzce přednesl záměr přizvat ke koaličním jednáním hnutí Praha Sobě. SPOLU to nyní považuje za zbytečné. „Během pondělí očekáváme jednání s Piráty,“ dodal lídr SPOLU v Praze.  Spolupráci s těmito stranami označil za „jediné možné řešení“, protože řada projektů v hlavním městě potřebuje spolupráci s kabinetem.

V nedělních Událostech nicméně doplnil, že o jediná rokování v metropoli nepůjde. „Budeme jednat se všemi demokratickými stranami zvolenými na magistrát, pochopitelně i s ANO,“ řekl a zopakoval, že preferuje koalici kopírující tu vládní. 

Petr Hlaváček – který byl v končící radě nominantem TOP 09, ale v nynějších volbách vedl kandidátku STAN – ujistil, že hnutí je otevřené jednáním. „Se všemi jsem v kontaktu, hledáme nejlepší řešení. Dejte nám prosím čas, bude to zřejmě nějakou dobu trvat. Město má nyní vedení, takže nejsme v žádném velkém stresu. Uděláme vše pro to, aby budoucí koalice byla funkční,“ uvedl.

Shoda je na bytech i okruhu, myslí si Svoboda

Svoboda soudí, že se pražské organizace vládních stran shodují například na potřebě bytové výstavby i některých dopravních otázkách. „Dokončení okruhu je věc, která, myslím, je dostatečně předdiskutována,“ prohlásil. Domnívá se, že rozpory se mohou týkat spíše „drobných věcí“.

Koalice s ANO je podle Svobody nepravděpodobná: „Obávám se, že hnutí ANO má naprosto rozdílné názory na politiku jako takovou, na to, jak by se měla politika v Praze a Praha vyvíjet. Proto považuji možnost, že bychom dospěli k nějaké shodě, za krajně nepravděpodobnou. Řeknu nulovou,“ nechal se slyšet. 

Sám Svoboda předeslal, že pokud SPOLU udrží vedení a budou mít silnou pozici, bude usilovat o primátorské křeslo. „Že já kandiduji na primátora, je jednoznačně schváleno, žádný jiný náhled na tuto věc není a považujeme to všichni za konečné stanovisko,“ řekl v neděli v Událostech.

Hřib: Není co zahlazovat, nekritizoval jsem osobní záležitosti

Dosavadní primátor a pirátský lídr Zdeněk Hřib se chce sejít se současnými partnery, tedy Prahou sobě a STAN, a potom začít vyjednávat s dalšími stranami v novém zastupitelstvu. „Pochopitelně některou spolupráci máme zakázanou. To je například SPD,“ poznamenal Hřib. V neděli odpoledne upřesnil, že Piráti chtějí jednat i se SPOLU, tedy na půdorysu vládní koalice s Prahou Sobě navíc.

Před volbami se přitom někteří politici Pirátů a SPOLU vůči sobě navzájem vymezovali, což  nezapomněl připomenout lídr pražské kandidátky ANO Patrik Nacher. Podle Hřiba není „cokoliv k zahlazování“. „Já jsem nekritizoval osobní záležitosti konkrétních kandidátů. Kritizoval jsem jejich názory. To je naprosto legitimní, demokratická debata. Uvidíme, jak dopadnou programová jednání,“ řekl Zdeněk Hřib.

Schůzka Prahy Sobě, STAN a Pirátů bez konkrétního výsledku

Na pražském magistrátu se v neděli odpoledne poprvé při povolebním vyjednávání sešli zástupci Prahy Sobě, Pirátů a hnutí STAN. „K posunu v jednání nedošlo, ale určitě jsme připraveni nadále jednat,“ řekl lídr Prahy Sobě a starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

„Stále si za Prahu Sobě myslíme, že je třeba vytvořit vyjednávací blok STAN, Praha Sobě a Piráti. To je jediná šance, jak splnit naše předvolební sliby a vytvořit koalici, která nebude závislá na hlasech zastupitelů spojených s kauzou Dozimetr, stíhaných a ověnčených kauzami,“ tvrdí Čižinský. Avizoval, že Praha Sobě nebude o povolební koalici jednat s ANO ani SPD.