Soud uložil traťovému komisaři podmínku za chyby při pořádání rallye v Lopeníku. Další čtyři lidi obžaloby zprostil

Okresní soud v Uherském Hradišti uložil traťovému komisaři Petru Pláškovi osmnáctiměsíční trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu rok a půl za pochybení při pořádání rallye v Lopeníku na Uherskohradišťsku. Závodní auto tam na podzim 2012 srazilo šest lidí stojících u trati. Čtyři dívky zemřely, další dva lidé utrpěli zranění. Další čtyři muže, kteří se na organizací závodu podíleli, soud obžaloby zprostil.

Státní zástupce navrhoval uložit obžalovaným podmíněné tresty v rozmezí jednoho až dvou let. Obhájci žádali pro své klienty zproštění obžaloby. Traťový komisař Plášek podle státního zástupce Tomáše Pindura v rozporu se svými povinnostmi nevykázal dívky od trati.

Předseda organizačního výboru závodu Petr Bujáček, vedoucí rychlostní zkoušky Josef Nášel, hlavní činovník pro bezpečnost Miroslav Smolík a bezpečnostní delegát Václav Filip pak podle žalobce porušili ustanovení mezinárodních sportovních řádů týkající se organizace rallye, tvorby bezpečnostního plánu, zabezpečení míst na trati nebo kontrol před závodem.

Jezdecká chyba a technické problémy vozu

Vůz Mitsubishi Lancer EVO IX měl Michael Bartončík při závodě na uzavřené trati pronajatý, spolujezdce mu dělal jeho bratr Josef Bartončík. V kauze obviněni nebyli, byť podle policie se na nehodě kromě silného větru podepsala i jezdecká chyba. Stejný závodní vůz havaroval s jinými posádkami už na Rallye Český Krumlov v roce 2010 a při Rally Vsetín v roce 2011.

Obžalovaní Bujáček a Smolík tvrdili, že auto mělo dlouhodobé technické problémy, jeho majitel to odmítl. Plášek, který sám při nehodě utrpěl zranění, poukazoval na odbyté školení před závodem i na to, že na místě havárie údajně nebyl dostatečně vyznačen zakázaný prostor pro diváky. To tvrdili i příbuzní obětí. Pořadatelé však uvedli, že lokalita označená byla.

Práce traťového komisaře

„Jednalo se o řešení nehody, ke které došlo téměř před deseti lety. V řízení vyšlo najevo, že způsob pořádání rallye závodů je v České republice na velmi dobré úrovni, což potvrzuje i skutečnost, že soud na straně organizátorů rallye neshledal žádné pochybení. Jakkoli se v lidské rovině jedná o obrovskou tragédii, řízení jasně ukázalo, že individuálnímu pochybení jednotlivce – jediného z odsouzených – nemohli organizátoři zabránit,“ řekl Lukáš Duffek z advokátní kanceláře Rowan Legal, jenž zastupoval Smolíka, kterého soud zprostil viny.

„Soud zkonstatoval, že práce odsouzeného traťového komisaře v principu není zásadně složitá, obsahuje jen několik jednoduchých pravidel, ale jde o funkci velmi odpovědnou. Své povinnosti ale traťový komisař nesplnil,“ dodal advokát Duffek.

Tragédie, při které zahynuly dívky ve věku mezi sedmi a 20 lety, se stala 10. listopadu 2012. V roce 2016 nepravomocně uložil okresní soud tehdy jedinému obžalovanému Pláškovi osmnáctiměsíční podmíněný trest. Krajský soud rozsudek zrušil a věc vrátil k došetření státnímu zástupci, který později obžalobu rozšířil o další čtyři lidi. Okresní soud se kauzou znovu začal zabývat v prosinci 2019.