Obce na Opavsku chtějí být energeticky soběstačné. Mají peníze na soláry, zhotovitel chybí

Plány na energetickou soběstačnost se obcím na Opavsku komplikují (zdroj: ČT24)

Plány obcí na Opavsku na zavedení energetické nezávislosti narazily na problém. V prosinci loňského roku kvůli rostoucím cenám plynu a elektřiny založily spolek EnerKom Opavsko a žádají o dotace na výstavbu solárních panelů. Některé vesnice už dokonce peníze získaly, jenže jim panely nemá kdo nainstalovat. Žádný zhotovitel se jim totiž nepřihlásil.

Příkladem energetické soběstačnosti můžou být Litultovice. Tamní mateřská škola díky solárním panelům svítí a topí hlavně z energie, kterou si sama vyrobí. Na malou elektrárnu jsou zároveň napojeny další čtyři obecní domy a pět rodinných. Spolu tak tvoří energetickou komunitu.

„Za měsíc březen mateřská školka vyrobila 595 kilowattů a z toho 108 kilowattů dodala do sítě čili těm ostatním devíti budovám,“ popsal starosta Litultovic Jan Birgus. Další solární panely by obec chtěla nainstalovat také na budovu základní školy i místní hasičárny. Cílem je napojit na energetickou komunitu všechny obecní budovy.

„Na každé budově je usazený takzvaný chytrý měřák, který v reálném čase sleduje aktuální spotřebu a zjišťuje, jestli jsme schopni elektřinu smysluplně spotřebovat. Větší soběstačnost je vždycky bonus proto, aby člověk nebo daná obec nebyli ve vleku současných událostí,“ řekl starosta.

Kdo technologii nainstaluje?

Dotaci na rozšíření projektu už obec získala. Problém je ale v tom, že nedokáže najít firmu, která by práce provedla. I proto se přidala do spolku EnerKom Opavsko, který má další postup obcí koordinovat. „Společné nákupy, například fotovoltaických panelů, nebo společné objednávky tak, aby projektanti měli 'plný zásobník', nemuseli shánět každou zakázku zvlášť, právě to hrozně zdržuje,“ popsal zakládající člen spolku Jiří Krist.  

Většího zájmu o soběstačnost si spolek všiml hlavně kvůli energetické krizi spojené s válkou na Ukrajině. Už teď se na Opavsku vyrobí čtvrtina energie, kterou region potřebuje. „Bohužel tohle není věc týdnů, taková koncepční věc se bude řešit roky, a lidem, obcím ani firmám to se složenkami na následující měsíc nepomůže,“ připouští Krist.  

Počet žádostí o dotace na fotovoltaiku v celém Česku stále stoupá. Jen letos eviduje Státní fond životního prostředí téměř sedm set žádostí, to už je zhruba o dvě stě více než za celý rok 2019.