Zájem o soláry roste, čeká se na ně i rok. Vláda fotovoltaiku podporuje

Události: Nový solární boom v Česku (zdroj: ČT24)

Loni v Česku přibylo 62 megawattů solárních elektráren, o pětinu víc než předloni. Růst táhnou dotace na jejich výstavbu i zájem domácností o menší instalace; firemních projektů vzniklo méně. Vláda chce panely osadit sto tisíc střech, s provozní podporou nových větších fotovoltaik ale váhá.

Na střechách se odehrává nový solární boom, s tím před více než deseti lety je ale nesrovnatelný, mimo jiné kvůli většímu výkonu typické instalace. Loni přibylo v Česku přes devět tisíc fotovoltaik s výkonem celkem 62 megawattů. Těch firemních ale vzniklo méně než předloni, velké nevyrostly žádné a růst zpomaluje podle Solární asociace i kvůli kapacitám instalačních firem.

„Vůbec nestíhají. Čekací doby jsou půl roku až rok, některé firmy úplně uzavřely své webové portály pro nové poptávky a je jenom škoda, že ty elektrárny už dávno nestojí,“ poznamenává ředitel asociace Jan Krčmář.

Vláda chce do tří let pokrýt soláry sto tisíc střech

Další instalace má v plánu vláda. V programovém prohlášení mluví o rehabilitaci fotovoltaiky a do roku 2025 chce pokrýt aspoň sto tisíc střech. „I dnešní doba a drahé energie jsou pro rozhodnutí, zda jít cestou obnovitelných zdrojů, příznivé,“ míní ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

S provozní podporou nových větších fotovoltaik ale kabinet zatím nepočítá. Nasměrovat ji chce hlavně do kombinované výroby elektřiny a tepla ze zemního plynu. Tomu oponuje programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák. „Solární energetika je ten nejlevnější zdroj, který může Česko využívat pro dekarbonizaci své energetiky,“ je přesvědčen.

Ministerstvo průmyslu teď připomínky k návrhu shromažďuje. Vláda by mohla rozhodnout ve druhé polovině února.