TÉMA

Soláry

S optimálním využitím fotovoltaiky mohou pomoci chytré technologie

Během letních měsíců vyrobí fotovoltaické panely více energie, než domácnosti spotřebují. Efektivnějšímu využití tak nově pomáhají chytré technologie, pokud si za ně zákazník zaplatí. Podle firem tyto technologie dokáží snížit také výdaje za energie – a to i o nižší desítky procent.
21. 6. 2024|

Češi ve velkém přesedlali na fotovoltaiku. Senátoři chystají zjednodušení podmínek

Kvůli zdražování a nejistotě z války na Ukrajině rozjeli loni Češi výrobu solární energie ve velkém. Zprovoznili téměř 34 tisíc fotovoltaik s celkovým maximálním výkonem 290 megawattů, což je mnohonásobně více než rok předtím. Panely se spustily hlavně na střechách domácností, ale přibývat začalo i firemních instalací, s čímž rostl i výkon. Čím dál více majitelů fotovoltaik svou elektřinu také skladuje. Všechny baterie na českém území už mají kapacitu 484 megawatthodin, což je teoreticky dost pro několik stovek domácností na celý rok.
11. 1. 2023|

Zájem o soláry roste, čeká se na ně i rok. Vláda fotovoltaiku podporuje

Loni v Česku přibylo 62 megawattů solárních elektráren, o pětinu víc než předloni. Růst táhnou dotace na jejich výstavbu i zájem domácností o menší instalace; firemních projektů vzniklo méně. Vláda chce panely osadit sto tisíc střech, s provozní podporou nových větších fotovoltaik ale váhá.
25. 1. 2022|