K soudu se vrací údajná korupce v pronájmu odpočívadla na D1. Obžalováni jsou čtyři lidé

Státní zástupce podal obžalobu na čtyři lidi v případu údajného uzavření nevýhodných smluv na pronájem odpočívadla na dálnici D1 na Vysočině. Případem se tak bude opět zabývat Městský soud v Praze, který v roce 2018 vrátil případ k došetření.

Informace ČT sdělil dozorující žalobce Tomáš Minx z Vrchního státního zastupitelství v Praze. V případu byl již jednou obžalován bývalý výkonný ředitel ŘSD Michal Hala a další tři lidé, podle soudů ale byly předložené důkazy nedostatečné.

„Ve věci byla podána obžaloba k Městskému soudu v Praze,“ uvedl bez bližších podrobností Minx. Kriminalisté vyšetřování případu znovu uzavřeli už před rokem, státní zástupce následně případ od té doby znovu posuzoval.

Kromě Michala Haly byli v kauze v roce 2016 obžalováni také Tomáš Moc, Michal Souček a Radomír Vybíral. Podle státního zástupce připravili nevýhodné smlouvy na pronájem odpočívadla Černá Studánka na dálnici D1 na Vysočině.

Smlouvy měl podepsat v roce 2010 Hala, který ale už v té době výkonným ředitelem státní příspěvkové organizace nebyl. Zároveň měl podle původního spisu na smlouvy zařídit všechna potřebná razítka a od Vybírala za svoji službu vzít úplatek.

Soudy se případem začaly zabývat v roce 2017, kdy Obvodní soud pro Prahu 4 všechny čtyři muže zprostil obžaloby. Podle něj se neprokázalo, že se skutek stal. Proti rozhodnutí se ale žalobce odvolal a Městský soud v Praze o rok později osvobozující verdikt zrušil a případ vrátil policii k došetření.

Obvinění svoji vinu dlouhodobě odmítají. Podle Haly je celá kauza účelově vytvořena, aby ho kriminalizovala. Bývalý manažer ŘSD u soudu uvedl, že si podpis smluv nepamatuje. Nevyloučil ale, že je mohl podepsat po odchodu z funkce výkonného ředitele při dodělávání administrativy z předchozího období. Tvrdil, že to je běžný postup. Smlouvy jsou podle něj v pořádku, není na nich nic podezřelého a státu žádná škoda nevznikla.

Hala byl už v minulosti obviněn ve dvou případech týkajících se pronájmu odpočívadel u obcí Klimkovice a Vrážné, ale Nejvyšší státní zastupitelství stíhání zrušilo.