V Praze roste zájem o nové pasy. Lidé se obávají nejisté mezinárodní situace

Zájem o vyřízení nových cestovních dokladů v Praze roste. Některé městské části hlásí oproti minulému týdnu dvojnásobný zájem. České televizi to potvrdilo šest oslovených městských částí. Důvodem je podle některých z nich situace na Ukrajině. Rezervace termínů pro vyřízení žádosti o pas jsou plné až na měsíc dopředu.

Šest oslovených pražských městských částí registruje od začátku týdne dvojnásobné počty žádostí o nové cestovní doklady. Podle vyjádření některých z nich je důvodem válečný konflikt na území Ukrajiny. „Lidé sami říkají, že se bojí, co se může stát, a chtějí mít doklad, aby mohli v případě potřeby kdykoliv odcestovat,“ popsal mluvčí městské části Praha 10 Jan Hamrník.

Podobná situace je také na přepážkách městské části Praha 7. „Kromě občanů, kteří mají propadlý pas nebo jim platnost výhledově končí, tvoří nyní další skupinu občané, kteří mají pas propadlý například několik let a nyní v souvislosti s děním na Ukrajině a v celé Evropě vyhodnotili, že by bylo vhodné disponovat platnými cestovními doklady,“ vysvětlila mluvčí městské části Praha 7 Terezie Stehlíková.

Odbor správních agend Prahy 4 přijal od začátku týdne dvojnásobek žádostí o nové cestovní doklady. „Pokud jde o pondělky, které jsou během zimních měsíců slabší, je obvykle žádostí o pas přibližně sto denně. V pondělí bylo 218. V krátké dny, jako je úterý, přijímá odbor asi třicet žádostí o pas za den. Během dopoledne jich bylo 83,“ sdělil České televizi mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Nárůst žádostí o cestovní doklady potvrzuje i mluvčí Prahy 5 Lenka Abessi. „Za pondělí 28. února jsme zaznamenali nárůst žádostí o 130 procent. Bylo podáno 179 žádostí o cestovní pasy, minulé pondělí jich bylo 78,“ popsala mluvčí.

Dvojnásobné počty žádostí o nové pasy od začátku tohoto týdne vnímá také Praha 3 a Praha 14.

Rezervace termínů pro vyřízení pasů jsou někde plné až do konce března

Na přepážkách úřadů se v pondělí tvořily fronty. Z kapacitních důvodů musely některé úřady zastavit vydávání pořadových čísel. „V 16:30 muselo být zastaveno vydávání pořadových čísel, jelikož počty příchozích na přepážky neustávaly,“ řekla mluvčí Prahy 7 Terezie Stehlíková.

Zájemci o nový pas mohou využít i rezervační systémy jednotlivých úřadů a termín si objednat dopředu. Někde ale mají už obsazeno i na několik týdnů dopředu. Na Praze 10 mají volné termíny například až od dubna. „Rezervace jsou plné na celý měsíc březen,“ potvrdil mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník.