Vlk potrhal ovce v Rakousku a nakonec zahynul pod koly auta u Prostějova. Jeho životní pouť odhalila analýza DNA

Dvě ulovené laně v rakouských Alpách, ale i stržené kozy a ovce má na svědomí během své životní cesty vlk, jehož tělo bylo nalezeno v lednu na Prostějovsku. Odhalila to analýza DNA a její srovnání se stěry ulovené kořisti. Vlk urazil z Alp na Moravu minimálně šest set kilometrů. U Olšan ho pak pravděpodobně srazilo auto.

Příběh nalezeného vlka odhalili odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) poté, co z uhynulého zvířete odebrali část tkáně na analýzu DNA. Chtěli tak zjistit, k jaké evropské populaci náležel. Analýza odhalila původ z alpské populace, ale díky mezinárodní spolupráci nakonec i podstatně podrobnější detaily.

„První záchyt tohoto zvířete máme ze západu rakouských Alp z konce listopadu loňského roku z kadáveru (těla mrtvého zvířete) volně žijící staré laně, kterou vlk ulovil. Další volně žijící, tentokrát mladou laň, tento jedinec ulovil o tři dny později. Potom existuje několik dalších záchytů z Tyrolska a Bavorska z trusu a stržených ovcí. Zvíře tak během necelých dvou měsíců urazilo minimálně 600 kilometrů,“ uvedl molekulární ekolog z Univerzity Karlovy Pavel Hulva.

Pouť vlka z Rakouska na Moravu
Zdroj: ČTK/PR/AOPK

V Rakousku na něj vydali povolení k odstřelu

Ochranáři uvedli, že podle zahraničních médií působil tento vlk problémy. Zástupci AOPK získali od svých bavorských kolegů informace, že na tohoto vlka bylo ve správním okresu Horní Bavorsko vydáno povolení k odstřelu. „Po odvolání nevládní organizace však bylo po třech dnech zrušeno,“ poznamenala mluvčí agentury Karolína Šůlová.

„Útoky na hospodářská zvířata, za něž je tento jedinec v Bavorsku zodpovědný, představují jedenáct ovcí a koz. Ve všech případech se jednalo o nedostatečně zabezpečená zvířata. Při těchto útocích byly odebrány stěry DNA z kořisti, stejně jako z ulovené zvěře na území Rakouska a dále byl odebrán vzorek trusu po hlášení pohybu jedince vlka v Rakousku,“ uvedli ochranáři. Provedená analýza a srovnání odebraných vzorků podle nich potvrdily, že jde o téhož jedince.

Vlci dokáží urazit velké vzdálenosti

Několikasetkilometrová pouť vlka nalezeného nakonec u Olšan odborníky nepřekvapila, podle nich se vlci mohou pohybovat na velké vzdálenosti. „Vlk původem ze Šumavy byl v roce 2018 sražen autem nedaleko Hamburku, z Německa pocházející vlk Alan se během šesti měsíců dostal ze Saska do Běloruska a urazil vzdálenost větší než 1500 kilometrů. Slovinský vlk Slavic během 98 dnů urazil minimálně 1176 kilometrů, než se usadil v italských Alpách, kde následující rok založil smečku s alpskou vlčicí,“ uvedla Jindřiška Jelínková z AOPK.

Detaily o původu olšanského vlka umožnila podle odborníků analýza mikrosatelitů a mezinárodní spolupráce. Přeshraniční pohyb zvířat lze podle ekologa Hulvy sledovat v rámci metodiky konsorcia CEwolf, které sdružuje evropské laboratoře zaměřené na genetiku vlka.