Muž z Vysočiny ničil vysílače, bál se prý škodlivosti 5G sítí. Hrozí mu až šest let vězení

Policie obvinila jednatřicetiletého muže kvůli poškození devíti vysílačů tuzemských mobilních operátorů v okolí Jihlavy. Podle vyšetřovatelů možná podlehl dezinformacím o údajné škodlivosti mobilních 5G sítí. Nyní je ve vazbě, hrozí mu až šest let vězení. Na případ upozornil Deník. Mluvčí policie Jana Kroutilová řekla, že policie podezřelého zadržela minulý týden a obvinila z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení a přečinu poškození cizí věci.

Muž údajně pákovými kleštěmi přestřihl kabely vedoucí do technologického zařízení, od signálu tím odpojil tisíce lidí, kteří se tak nemohli dovolat ani na integrovaný záchranný systém. Kleště měl při zadržení u sebe.

Vysílače poškozoval od 11. září. Škoda je zhruba 700 tisíc korun. Obviněný muž byl podle Kroutilové už soudně trestaný, naposledy letos na jaře. Uvedla, že muž je až do první poloviny roku 2024 ve zkušební době podmíněného trestu odnětí svobody. 

„Dále je vyšetřovaný v souvislosti s fyzickým napadením pětadvacetiletého muže, kterého v červnu v Jihlavě na ulici před domem náhle opakovaně udeřil pěstí, a v dalším útoku mu museli zabránit jiní přítomní lidé. Napadený muž utrpěl zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření, jednatřicetiletý útočník byl v souvislosti s tímto činem obviněn ze spáchání dvou trestných činů, a to pokusu ublížení na zdraví a výtržnictví,“ řekla mluvčí.