Jaký (ne)má vliv mobilní síť 5G na zdraví. O inovaci se v Česku šíří dezinformace

Reportéři ČT: Dezinformace o mobilní síti 5G (zdroj: Reportéři ČT)

V České republice se testuje nová generace mobilní sítě 5G. Ta má nabídnout mnohem rychlejší přenos dat než současné rozhraní. Jedním z míst, kde se spouští pilotní projekt nové sítě, je město Jeseník. Ačkoliv tam 5G sítě zatím nefungují, někteří obyvatelé už tvrdí, že jejich vliv pociťují a mají strach, že mobily ohrozí jejich životy. Českem i světem se totiž šíří dezinformace, že je to smrtící zbraň, která má zlikvidovat lidstvo a pomáhá šíření nového koronaviru.

Jeseník na severu Olomouckého kraje je jedním z vítězů celostátní vládní soutěže a místní školy a firmy díky tomu budou moci moderní vysokorychlostní internet, známý pod zkratkou 5G, využít mnohem dřív než zbytek republiky.

Někteří obyvatelé místo oslav protestují. Na internnetu totiž četli řadu dezinformací. Desetitisícový Jeseník tak řešil téma s občany na zastupitelstvu. 

„Já mám děti, které od malička vedu ke sportu. Já si nedovedu představit, že na ně budou někde vysílat nějaké vysílače. Je to zbytečné,“ uvedla na jednání místní občanka Barbora Bašičová. Nelibost k nové sítí s ní sdílí i bývalý zastupitel a vydavatel Jesenického týdeníku Miroslav Chovanec: „Nikdo v tomto sále, ani na celém světě s jistotou neví, jestli jsou sítě 5G zdraví škodlivé, či ne.“

Vedení města reakce některých občanů překvapila. „Vůbec jsme s tím nepočítali. Považovali jsme to a doteď považujeme za obrovský úspěch. To, že lidé vyhledávají občas alternativní informace, samozřejmě víme, ale nenapadlo nás, že by se mohla spustit taková mela,“ komentuje situaci místostarosta Jeseníku Tomáš Vlazlo (Jeseník srdcem). 

Hoax: vliv sítě na zdraví nebo technologická zbraň

Stejně jako v zahraničí se Českem šíří dezinformace o vlivu sítě 5G na zdraví. V posledních měsících navíc dávají dezinformátoři 5G sítím za vinu mimo jiné i šíření nového koronaviru. Obě teze jsou podle odborníků nesmyslem. 

„Vliv elektromagnetických polí na člověka je zkoumán v období posledních padesáti, sedmdesáti let. Pokud by nějaký problém existoval, tak za tu dobu bychom o něm už určitě museli vědět,“ vyvrací hoax Jan Vrba z elektrotechnické fakulty ČVUT, kde se zabývá elektromagnetickým polem. 

Bezpečnostní expert Roman Máca napsal o takových fámách studii. „Dezinformace okolo sítí 5G jsou v podstatě tak staré, jako technologie 5G sama, tedy od roku 2018,“ říká. Do řady dezinformačních témat zařazuje ještě smyšlenku, že jde o technologickou zbraň k vyhubení lidstva. „Já bych za tím viděl nějaké šarlatány, kteří jindy tvrdí, že Země je placatá,“ komentuje Máca. 

Pilotní projekt v Jeseníku využije místní fabrika i studenti

Aktuální projekt 5G aktuálně Jeseníku přinese výhody nejmodernější generace mobilních sítí, tedy především větší rychlost připojení a jeho rychlejší odezvu. To využije například jeden z místních výrobních podniků.  

Dalším místem využití bude průmyslová škola, které nová technologie mimo jiné umožní rozšířit výuku o nový obor a otevřít nové učebny. 5G síť využije také místní gymnázium v laboratoři specializované na stavebnicové roboty. 

„Naši studenti budou mít vědomostní náskok v řádu let, protože se setkají jednak s lidmi, kteří zde nejmodernější technologie budou zkoušet, a jednak si je vyzkouší především prakticky,“ říká Tomáš Vlazlo. 

V Británii odpůrci 5G sítě zapálili vysílače

Běžným zákazníkům v České republice zatím 5G síť slouží jen několik dní – a pouze v centru Prahy a v části Kolína. Její plošné rozšíření může trvat i několik let. Už od loňska je ale zavádí třeba Čína, Spojené státy.

V Evropě zavedla novou technologii Velká Británie, kde odpůrci této sítě pod vlivem dezinformací v několika případech zapálili vysílače. Stejně jako v Česku byli přesvědčeni, že 5G stojí za šířením koronaviru.