V Moravskoslezském kraji výrazně přibývá dětí s respiračními chorobami. Zaplňují místa v nemocnicích

Na Ostravsku přibývá dětí s vážnými respiračními onemocněními (zdroj: ČT24)

V Moravskoslezském kraji výrazně přibývá dětí s respiračními i střevními infekcemi, které potřebují hospitalizaci. Podle zdravotníků jde až o pětatřicetiprocentní nárůst ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Mnohá onemocnění mají dokonce komplikovaný průběh. Třeba v ostravské fakultní nemocnici mají momentálně na dětské klinice už téměř zaplněnou kapacitu.

„V tuto chvíli máme úplně plnou dětskou kliniku, máme jediné volné místo. Skladba pacientů je zčásti respiračních onemocnění a zčásti jiných infekčních, zejména střevních potíží u menších dětí,“ uvedl k současné situaci přednosta Kliniky dětského lékařství Fakultní nemocnice Ostrava Jan Pavlíček.  

Často se jedná o nemoci dolních cest dýchacích s těžším průběhem, kdy dítě dokonce potřebuje i kyslík. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je nárůst počtu takových infekcí zhruba třetinový. „Úplně přesně epidemiologicky to vysvětlené nemáme. Jde o to, že děti mají v sobě více patogenů, nepřevažuje jedna infekce,“ upřesnil Pavlíček. 

Třicetiprocentní nárůst hlásí i Vítkovice

Podobná situace je aktuálně i na Dětském oddělení ostravské vítkovické nemocnice. Také tam zdravotníci zaznamenali asi třicetiprocentní nárůst počtu malých pacientů. „Dva roky jsme žili v takovém jiném prostředí, kdy jsme se nestýkali, nosili jsme ochranné pomůcky. V této chvíli se respirační infekce vrátily a to, co jsme neměli jeden nebo dva roky, teď máme kumulativně,“ uvedl primář Dětského oddělení Nemocnice Agel Ostrava-Vítkovice Jan Boženský.  

Také vítkovické dětské oddělení je téměř plné, denně potřebují pomoc lékařů desítky dětí. Primář se obává příchodu chřipkové epidemie a dalšího nárůstu počtu nemocných, a to nejen dětí, ale i dospělých.